ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кипър ще развива астротуризъм

Република Кипър ще развива астротуризъм, информира кореспондент на Българското национално радио.

Тригодишният изследователски проект на стойност 1.2 млн. евро, финансиран от Европейския съюз, завърши и започва осъществяването на разработените четири тематични програми за света на звездното небе, предназначени за деца и възрастни, съобщиха от научния екип.

Сред новите туристически атракции, с които Кипър ще привлича пътешественици и любители – звездобройци, са звездни обиколки с екскурзовод, астропаркове и астролагери.

С 220 безоблачни дни в годината островът има неизползван потенциал за астрономически наблюдения, твърдят от проекта „Астротуризъм в Кипър“ (AstroT).

В консорциума, който реализира проекта, са включени туристическа компания, Център за върхови постижения, Кипърската астрономическа организация, Университетът на Никозия и други. Експертите в него са от областта на образованието, научните изследвания, технологиите, астрономията, околната среда и туризма.

Новите туристически продукти се предвижда да бъдат предлагани на 4 места, избрани от изследваните 12 обекта, които ще бъдат оборудвани със специална техника за наблюдение на небето. Те са тествани през различни сезони с участието на около 700 посетители от всички възрасти.

Подготвени са специални образователни материали за децата, инструкции по астрофотография, дейности, съчетаващи астрономия и цифрови умения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст