ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Противници на новия френски закон за имиграцията протестираха в цялата страна

Противници на новия френски закон за имиграцията протестираха в цялата страна в неделя, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА. Това е последният опит за оказване на натиск върху правителството – четири дни преди Конституционният съвет да се произнесе за мярката. Според противниците на закона той е идеологическа победа на крайната десница.

Общо около 75 хиляди души са се включили в протестите във Франция вчера, сочат данни на министерството на вътрешните работи. Според един от организаторите – синдикатът Обща конфедерация на труда, участниците са били двойно повече.

В цялата страна бяха планирани общо над 160 демонстрации. Тази в столицата Париж е събрала 16 хиляди души по данни на полицията и 25 хиляди според Общата конфедерация на труда.

Според противниците на закона той отстъпва от много от принципите на френската демокрация. “Имиграцията е възможност за Франция” и “Франция е изтъкана от миграция”, гласяха някои от лозунгите, издигнати от демонстрантите. Те призоваха президента Еманюел Макрон да не подписва закона.

Приемайки нормативния акт, френският парламент внесе голям брой промени в първоначалния текст, внесен от правителството. Те придадоха твърде десен характер на закона, основаващ се първоначално на два принципа – строгост към чуждестранните престъпници и насърчаване на интеграцията, отбелязва АФП. Сега нормативният акт вече включва много противоречиви мерки. Той например ограничава достъпа до социални помощи, установява миграционни квоти и отново квалифицира като престъпление “незаконното пребиваване” във Франция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст