ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хибридна зарядна станция с фотоволтаична централа зарежда 20 е-автомобила за четвърт час

Хибридна зарядна станция с фотоволтаична централа и две батерии може да зарежда с ток от слънцето до 20 автомобила едновременно. При това за 15 минути. Хибридната станция с фотоволтаична централа е и преносима. Тя може да се изгради на места, независими от електромрежата и инфраструктурата. Това споделят от „Централна енергоремонтна база“ (ЦЕРБ), която е автор на разработката.

Станцията използва слънчевата енергия, генерирана от фотоволтаичните панели, и зарежда батериите ЦЕРБ BESS. След това енергията се подава на електрическото превозно средство. В зависимост от мощността на колата, зареждането отнема между 8 и 15 минути. За сравнение, в момента един електромобил в България се зарежда между 40 минути и 1 час.

Хибридната станция с фотоволтаична централа и батерии може да бъде изградена както в рамките на съществуваща електрическа мрежа, включително към малки бензиностанции, така и автономно, на изцяло независими от мрежата места. А поради това, че излишната енергия се акумулира в батериите, електромобилите може да се зареждат през нощта или в райони с много малко слънце. „По този начин има достъп до зелена енергия 24 часа в денонощието, през цялата година, без прекъсвания“, поясняват от „Централна енергоремонтна база“.

ЦЕРБ е най-голямото предприятие на Балканския полуостров за диагностика и поддръжка на електрически съоръжения и единственото подобно у нас. Компанията е създадена преди 75 години за поддръжка на големи генериращи мощности в енергетиката. Това е най-старото и най-голямо предприятие в областта на енергийните ремонти в България.
Фирмата е специализира в производство, диагностика, поддръжка и ремонт на въртящи се електрически машини и трансформатори. Извършва вибродиагностика и балансиране. Притежава единствената в България вагон-лодка за извършване на тежки извънгабаритни товари по железопътни релси.

ЦЕРБ извършва ремонт и поддръжка на електрически съоръжения на НЕК, ЕСО, „Енерго-Про“, ЧЕЗ, „Мини Марица изток“, „Лукойл Нефтохим“. Фирмата работи по проекти на най-големите енергийни предприятия в Източна Европа. Сред тях са националната електрическа компания на Гърция – Public Power Corporation S.A, МЕТКА Гърция, ЕЛЕМ Македония, националната електрическа компания на Косово – КЕК, най-голямата енергийна компания в Босна и Херцеговина – Elektroprivreda BiH, “Енерго-Про” – Чехия.

В предприятието работят над 150 инженери, техници и специалисти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст