ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 23 януари 2024 г.

Румен Радев

Радев сезира Конституционния съд заради избора на нови съдии

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии. В мотивите си държавният глава припомня новоприетия чл. 91б от Конституцията, който задължава парламента при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според Радев тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи “легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили”.

България превърта дълга без да го увеличава като дял от БВП

България тегли нови дългове, предимно за да погаси стари. Така задлъжняването на държавата, за която се чуват неутешими вопли отляво в парламента, се оказва мит. Лозунгът, че внуците финансират спокойното ни настояще, е повече от нелеп.

Защо светът не бърза със санкциите срещу Израел заради избитите мирни жители?

Европейският съюз удари на камък с дипломацията си към Израел, както се случи и с Русия, преди да нахлуе в Украйна. Разликата е само, че Тел Авив ясно и агресивно отхвърля предложенията за мирно разрешение на конфликта, докато руската ни убеждаваше как всичко е наред и… атакува.

Персоналът на ЕЦБ критикува стила на ръководство на Кристин Лагард

Представянето на Кристин Лагард като шеф на Европейската централна банка е било подложено на критика от служителите на институцията, става ясно от допитване на Европейската организация за публични услуги (IPSO) – профсъюзът, представляващ банковия персонал. Мнозинството участници в проучването смятат, че Лагард не е правилният човек, който да ръководи банката. Почти три четвърти от служителите на ЕЦБ заявяват недоволство от стила на управление на дамата, а някои смятат, че усилията й за въвеждането на многообразие са “противоречиви и дискриминационни”.

Латино-страсти в бананова република

Тези дни нашенските телевизии, имащи претенциите да са истински информационни лидери, рязко качват гледаемостта си. Дали защото че драгият зрител иска да научава най-интересното от случващото се по света само и единствено от тях?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст