ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

14 адвокатски колегии с остра позиция срещу процедурата по избор на съдии в КС

Десислава Атанасова

14 адвокатски колегии с остра позиция срещу процедурата по избор на съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Те дори настояват парламента да ревизира решението си.

“Процедурата по избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание породи изключително голяма полемика през последните седмици както в юридическите среди у нас, така и извън тях. Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси”, посочват в своя позиция 14 от общо 27-те адвокатски колегии в страната.

Те допълват, че в процедурата са били „погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост“.

“С решенията си за избора на двамата кандидати за съдии в Конституционния съд на Република България, беше демонстрирано недопустимо незачитане на нормите на Конституцията и на Решенията на Конституционния съд. Избирането на кандидатите за срок от девет години, както е отразено във взетите решения, е в противоречие с Решение № 1 от 11.01.2024 г. на КС на РБ по к. д. № 17/2023г., в което ясно е прието, че: “Конституционен съдия, избран или назначен след предвиденото в чл. 147, ал. 2, изр. трето от Конституцията обновяване на състава на Конституционния съд, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на Съда.”, пишат още адвокатите.

“Призоваваме Председателя на Народното събрание, Президента на Република България и Председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по така извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред”, настояват в заключение те.

Позицията е подкрепена от адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян.

Припомняме, че за поста конституционни съдии от квотата на Народното събрание бяха избрани Борислав Белазелков, предложен от ПП-ДБ, и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък призова президента Румен Радев да не отива на клетвата на конституционните съдии в колективния орган. През 2012 г. тогавашният президент Росен Плевнелиев напусна церемонията по клетва на нови съдии в КС. Той не пожела да присъства на клетвата на Венета Марковска, недоволен, че тя не се е оттеглила от поста, независимо, че е била призована да го направи, както от самия него, така и от много други депутати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст