ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков обсъди с датския си колега Фредериксен опита им с вятърните централи

Мете Фредериксен

По време на посещението си в Копенхаген премиерът академик Николай Денков се срещна с датския си колега – Мете Фредериксен.

Двамата са обсъдили развитието на европейската отбранителна система и зелената енергетика. По-конкретно са говорили за помощта за Украйна, както и за необходимостта от повишаването на капацитета за технологии, които да дават повече сигурност при настоящите геополитически развития. Премиерите са засегнали въпроса и за ускоряването на производството на муниции и на други компоненти, нужни за отбранителната промишленост.

Българският премиер е получил уверение, че Дания ще продължи да настоява за пълното приемане на страната ни в Шенген, като властите в Копенхаген ще бъдат съюзник на София в преговорите за отпадане и на сухопътните граници.

Двамата министър-председатели са обсъдили и амбицията на България да стане част от еврозоната от 1 януари 2025 година. Според Мете Фредериксен правителството ни е направило забележителни стъпки в тази посока, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

В хода на срещата Денков е заявил интереса на България да проучи задълбочено опита на Дания в използването на високи технологии и иновации в енергетиката. Той е изразил желание да се търсят подходящи начини постиженията и експертизата на Копенхаген да бъдат използвани и у нас, така че по-бързо и по-ефективно страната ни да се развие технологично в енергийните иновации.

Двамата правителствени ръководители са обсъдили и опита на Дания в използването на вятърни централи за производство на ток, които са добро допълнение към фотоволтаичните централи.

След срещата академик Денков е посочил, че в Дания имат разработени технологии и паркове, които работят изключително ефективно. Неслучайно Дания е на едно от първите места в Европа по отношение на използването на вятърната енергия за производство на ток.

Ето защо в рамките на разговора Денков и Фредериксен са говорили за това как част от експертизата на Дания може да бъде използвана при развитието на технологиите в България.

Производството на водород от възобновяеми източници и развитието на водородна икономика също били във фокуса на разговора на акад. Денков и Мете Фредериксен. Дания е една от първите страни в Европа, която е развила т. нар. водородна икономика, към която и България има амбиции. Българският министър-председател е посочил, че регионът около Стара Загора е подходящ да развива технологии в сферата на водородната икономика.

От пресцентъра на Министерския съвет уточняват, че в рамките на визитата си в Копенхаген премиерът акад. Денков предстои да посети Института за биоиновации и централата на „State of Green“. Това е международна фондация, която управлява инкубатор за ускоряване на иновациите в науката. „State of Green“ е публично-частно партньорство между датското правителство и трите водещи бизнес асоциации в страната – Конфедерацията на датската индустрия, Датската енергийна асоциация и Датския съвет по земеделие и храни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст