ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 24 януари 2023 г.

заседание на правната комисия

Комисията за контрол над службите вече няма да е с ротационен председател

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения вече ще има постоянен председател. Това реши правната комисия на днешното си извънредно заседание. Според действащите правила, комисията се формира на паритетен принцип и се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия според числеността на парламентарните групи. Именно заради ротацията, от началото на тази сесия председател на комисията е Николай Дренчев от „Възраждане“.

Закупуването на стаж за пенсия намалява данъците

нап

Данъкоплатците, които през годината закупуват осигурителен стаж при пенсиониране, могат да намалят данъчната основа преди облагане с размера на направените вноски. Това напомнят от Националната агенция по приходите по повод започналата вече кампания по подаване на данъчните декларации за доходите, получени през 2023 година. Припомнянето за ползване на данъчни облекчения за разходите, направени за закупуване на стаж, е много полезно, защото с плавното вдигане на задължителните години за стаж расте броят на хората, които прибягват до тази мярка.

Nexo ни цака с 3 млрд. долара заради тъпотията на прокуратурата

Nexo

Компанията Nexo завежда иск за над 3 милиарда щатски долара срещу България. В съобщение до медиите от компанията уточняват, че размерът на иска се определя от значителните материални и репутационни щети, резултат от действията на държавните органи по време на вече прекратеното разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители. Обвиненията очаквано са се доказали като несъстоятелни, а разследването е намерило своя логичен край поради липса на престъпления, пишат още от Nexo.

Има ли бъдеще “Великолепната седморка” на фондовите борси?

Изтощени от набезите на местните бандити, фермерите от бедно мексиканско село наемат група от американски стрелци да ги защити. Това е темата на класическия екшън от 1960-а “Великолепната седморка”. През миналата година същият епитет беше “пришит” на седем компании, чиито акции са с най-висок принос за ръста на фондовите пазари. Те също предлагат защита на спестителите, чието състояние бавно се топи заради инфлацията. Въпросът е докога ще удържат възхода и как ще приключи историята им.

ЕС не може да си позволи строги фискални правила

Европейският парламентът поиска във вторник (23 януари) промени в Пакта за стабилност и растеж на ЕС, за да се даде на държавите членки по-голяма гъвкавост по отношение на бюджетните дефицити и дълговите равнища. Актуализацията е необходима, тъй като правилата за бюджетния дефицит, въведени с пакта, отново са в сила от началото на 2024 г., а целта е строгите бюджетни изисквания да не спънат растежа в страните от блока. Това се случва в момент, когато САЩ и Китай усилено инвестират в икономиките си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст