ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Екоминистърът настоява за работещ механизъм за опазване на плажовете и националните паркове

„Необходимо е да обобщим изискванията в законодателството за това какви са задълженията на всички институции в защита на околната среда и дивата природа и да повишим ефективността на контролната и административно-наказателната дейност.“

Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на инициираната от него среща, която се проведе вчера, 23 януари. Тя бе посветена на необходимостта от създаването на механизъм за координация с оглед законовите правомощия на различните органи на властта.

В работната среща участваха ръководители и експерти от дирекция „Национална служба за защита на природата“, Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна и Бургас, Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и сектор „Престъпления против околната среда и дивата природа“  в отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, уточниха от пресцентъра на ведомството.

В екоминистерството вече е изготвен правен анализ на правомощията на отделните звена според нормативната база. Министър Попов смята, че трябва да е ясно при всяко нарушение кой за какво отговаря и къде какви законови промени са нужни. Основната цел е да не се строи, копае и извършва търговска дейност върху дюните по Черноморието, да се опазят националните паркове от набезите на мотоциклети, АТВ и моторни шейни, както и резерватите и ценните местообитания.

Участниците в срещата обсъдиха проблемите с дивото къмпингуване, които срещат контролните органи в системата на Министерството.

По отношение на паркирането в зони с дюни директорът на РИОСВ – Варна Ерджан Ебатин съобщи, че с община Шабла търсят вариант за обособяване на терен, където да спират превозните средства на плажуващите. По Северното Черноморие през миналия летен сезон са издадени над 70 акта за установяване на административни нарушения.

Директорът на екоинспекцията в Бургас – Павел Маринов – добави, че сериозен проблем е и нерегламентираното изхвърляне на отпадъци.

Директорът на дирекция „Правна“ в Министерството на околната среда и водите Михаела Доцова припомни, че по отношение на отпадъците правилото е, че замърсителят плаща.

Стоян Стоянов, от сектор „Престъпления против околната среда и дивата природа“, предложи на отговорните инспекции и общини да монтират камери, които ще помогнат на контролните органи от всички институции. Според него е добре районните управления, регионалните инспекции и общинските служители да организират превантивен контрол – преди поставянето на караваните, още през пролетта, защото през лятото те вече са на плажа и е много по-трудно полицията да вземе мерки.

Експертите от сектора смятат, че е добре да се организира разяснителна кампания преди началото на сезона за това какви са изискванията и забраните в законодателството.

Според директорите на националните паркове бариерите на пътищата, водещи в защитените територии, спират ефективно автомобилите. Сериозен е проблемът обаче с контрола на двуколесните моторни превозни средства, АТВ и моторните шейни във високите части, с надморска височина над 1500 до 2500 метра.

Другите проблеми по отношение на контрола от страна на парковата охрана са свързани с бракониерството и иманярството, за което е необходимо да се подобрят механизмите за взаимодействие между органите на МВР и Изпълнителната агенция по горите.

Работата по създаване на координационни механизми ще продължи. В процеса ще бъдат включени представители и на други отговорни институции като Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на туризма, областните управители на Добрич, Варна и Бургас, както и общините, на чиито територии са защитените обекти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст