ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Закупуването на стаж за пенсия намалява данъците

нап

Данъкоплатците, които през годината закупуват осигурителен стаж при пенсиониране, могат да намалят данъчната основа преди облагане с размера на направените вноски. Това напомнят от Националната агенция по приходите по повод започналата вече кампания по подаване на данъчните декларации за доходите, получени през 2023 година.

Припомнянето за ползване на данъчни облекчения за разходите, направени за закупуване на стаж, е много полезно, защото с плавното вдигане на задължителните години за стаж расте броят на хората, които прибягват до тази мярка. В същото време, заради нарастването на минималния осигурителен доход, се увеличава и цената на откупения стаж.

У нас има две възможности за откупуване на стаж. Хората с висше и полувисше образование могат да внесат осигуровки за времето на обучение, включително и за времето на докторантурата.

Във втория случай човек може да купи до 5 години стаж при навършване на възрастта за пенсиониране.

По последни данни на НОИ, които са за деветте месеца на 2023-та, стаж са купили 3013 от новите пенсионери. Средният период, който се плаща, е 23.41 месеца, т.е. около 2 години. Това означава, че при минимален осигурителен доход от 780 лв. през миналата година средното плащане е било 3700 лева. Ако се намали доходът с този разход, отстъпката от крайния данък ще е 370 лева.

Тази година разходите за закупуване на стаж стават още по-големи, тъй като прагът за осигуряване скача до 933 лева. Това прави 184.73 лв. на месец или около 2217 лв. за година. Ако отново тенденцията е да се купуват средно около две години недостигащ трудов стаж, сумата набъбва до над 4400 лева. При 10% данък върху доходите, те може да донесат около 440 лв. отбив от налога. Въпросното данъчно облекчение обаче ще може да се ползва при деклариране на доходите за 2024 година.

Прави впечатление също, че напоследък расте броят на хората, които купуват стаж. През 2022-ра те са били близо 4100 души, а година по-рано около 3800.

От НАП напомнят, че за да се ползват данъчни облекчения има важно условие – лицата не трябва да имат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, т.е. просрочени данъчни и други задължения към бюджета.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст