ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Гвоздейков за медицинските хеликоптери: Ще летят само при хубаво време

Медицинските хеликоптери, които очакваме да получим от Италия, ще могат да летят само при благоприятни метеорологични условия. Това стана ясно от думите на транспортния министър Георги Гвоздейков в интервю пред БТВ.

На въпрос на водещата Цветанка Ризова кога да очакваме първия такъв хеликоптер, ресорният министър отговори, че машината ще прелети от Италия до България в края на януари, но при положение че „атмосферните условия го позволяват”.

“Говорим за хеликоптери, които летят при специфични метеорологични условия, което означава, че трябва да летят само при благоприятно време. Такива са правилата за летене на такъв тип машини”, обясни министърът.

Относно модернизацията на БДЖ Гвоздейков съобщи, че държавните ни железници и „Дойче бан” (Deutsche Bahn) са във финална фаза на преговори за закупуване на 70 вагона от подвижния състав на германските железници. Ресорният министър увери, че досега България никога не е разполагала с вагони от толкова високо качество.

“Това, което се случи днес, е един малък успех, защото българското общество ще има шанса да използва една наистина качествена услуга. Говорим за 70 вагона, без купета, от „отворен тип” както при самолетите, с тоалетни, с отопление, с контакти за зареждане на телефони и лаптопи. Самите вагони са много модерни. Нивото на возене ще бъде като това в Германия”, коментира той и уточни, че макар и втора употреба, вагоните са поддържани спрямо германските и европейски стандарти.

По думите му, ако всичко се развие по план, през пролетта ще се возим на новите германски вагони. Добави още, че със закупуването на 70-те вагона БДЖ ще модернизира 20% от подвижния си състав.

В края на интервюто министър Гвоздейков изрази надежда, че в началото на 2025 г. България ще бъде равноправен член както на Шенген, така и на еврозоната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст