ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Кръстев обсъди с директори на държавни театри и опери как да си планират разходите


След като в края на миналата година специално за заплати в сценичните изкуства бяха отпуснати допълнителни 40 млн. лева, днес, на 24 януари, министърът на културата Кръстю Кръстев проведе две срещи – първата с директори на държавни театри, а втората – с шефове на опери и симфониети.

По време и на двете серии от разговори, в които участваха зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, началникът на кабинета на министъра Весела Щерева, директорът на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ Елиянка Михайлова и експерти от специализирани дирекции в културното ведомство, бяха засегнати няколко основни теми.

Сред тях бе увеличението на заплатите в държавните сценични институти в областта на театралното и музикалното изкуство; оптималното планиране на разходите, както и дългосрочното планиране на бюджетите за следващата година. На следващо място бе поставен акцент върху необходимостта да се засили партньорството с местната власт – с областните администрации и с общините – така че те да съдействат за изпълнението на задачите, които директорите на театрите, симфониетите и оперите са си поставили.

Не бяха пропуснати и наболели теми като изработването на нови механизми, по които ще се осигуряват средства за капиталовите разходи, както и работата по нова методика за финансиране на държавните сценични институти.

Не на последно място министърът на културата Кръстю Кръстев акцентира върху необходимостта от повишаване на стандартите и на качеството на продукцията. Той поясни и че ще се работи за подобряване на мониторинга в системата и за съобразяване на програмата на театрите с увеличението на заплатите.

Във връзка с увеличените пари в сектора на сценичните изкуства министър Кръстев разясни, че всеки директор има свободата сам да реши с колко точно да увеличи възнагражденията на творците, на техническите служби и на всички, които участват в работата на културния му институт.

Кръстев обаче уточни, че увеличението на средствата, които влизат в системата, ще изисква и по-засилен мониторинг, но това ще допринесе както за оптимизиране на работата на институтите, така и за сформирането на прогнозния им бюджет за 2025 година.

Министърът обясни, че с екипа си имат идея до края на юли или в началото на септември, да имат ясно разписан бюджет за 2025 година, който обаче самите директори на културните институти вече да са изработили на база работата си през настоящата година.

“Така по-лесно ще защитим и следващия бюджет и ще можем да се фокусираме върху основната си задача – правенето на качествен театър“, обясни министър Кръстев.

Той отдели специално внимание на извънстоличните културни институти. Разказа как заедно с екипа си вече са започнали срещи с кметовете и областните управители в Шумен, Разград и Търговище. По време на тях обсъждат с местните власти как могат да са си от взаимна помощ. В тази връзка министърът насърчи директорите на театрите и оперите да му подават теми, задачи и идеи за това как местните власти могат да им помагат.

По отношение на парите за капиталовите разходи министър Кръстев поясни, че ще бъдат дадени допълнителни разяснения, тъй като в контакта с общините ще се включи и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Накрая министърът засегна и темата за разпространението на спектаклите. Той призна, че би му се искало директорите да обмислят възможности за по-тясно сътрудничество между различните институти, което би спомогнало за осигуряване на по-високо качество на продукцията и по-добро разпространение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст