ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румъния чества 165 години от обединението на Влахия и Молдова

Румъния румънско знаме

Обединението е смятано за първа стъпка към създаването на унитарна национална румънска държава

Румъния празнува днес 165 години от обединението на княжествата Влахия и Молдова.

На 24 януари 1859 година се случва т. нар. „малко“ обединение на Румъния – Александър Йоан Куза е избран за княз на княжествата Влашко и Молдова. Този исторически факт се разглежда от румънските историци като първа стъпка към създаването на унитарната национална румънска държава”, припомнят румънски историци, цитирани от местни медии. 

И тази година по традиция датата се отбелязва с богата програма в цялата страна – паради, речи, поднасяне на венци, църковни служби и военни церемонии, традиционно хоро на обединението. Не липсват и изненади. По случай празника Националната компания на летищата в Букурещ (CNAB) организира за пристигащите пътниците изненада с музика и танци, предава Аджерпрес.

“Преди 165 години, на 24 януари, румънците обединиха усилията си и положиха основите на Румъния като национална, единна и демократична държава. Днес, 165 години по-късно, страната навлезе в нов етап от своята модернизация. Етап, който ще й позволи да се развие и израсне до истинския си потенциал. На първо място Обединението, което великият Куза искаше, става реалност чрез магистралата Молдова. Ефективното икономическо свързване на (румънската географско-историческа област – бел. ред.) Молдова с останалата част на страната най-накрая ще доведе до бързо развитие на района, чрез увеличаване на инвестициите и създаване на нови, по-добре платени работни места“, заяви Марчел Чолаку във видео обръщение по случай празника, публикувано на официалната страница на правителството. 

Премиерът Марчел Чолаку и президентът на Румъния Клаус Йоханис ще участват днес по обяд в церемония по освещаване на бойните знамена на Генералния щаб на Сухопътните войски и втора пехотна дивизия „Гетика“ на гроба на незнайния воин в парка „Карол I“ в Букурещ. Председателят на Сената Николае Чука е в град Яш, където над 330 войници ще участват в парад по случай празника, предава Аджерпрес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст