ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

SAP отдели 2 млрд. евро за преструктуриране и развитие на изкуствения интелект

Германският софтуерен разработчик SAP обяви мащабно преструктуриране, което ще започне тази година и ще засегне около 8 хиляди работни места. Целта е да се разшири работата в стратегически области на растеж и особено в развитието на технологиите за изкуствен интелект (AI). Според предварителните оценки на компанията, програмата за преструктуриране ще изисква около 2 млрд. евро.

Според плановете на ръководството на SAP повечето служители, чиито работни места ще бъдат засегнати от преструктурирането, ще бъдат преквалифицирани и ще могат да работят на нови места в компанията, предимно тези, които отговарят на новите приоритети на SAP в областта на изкуствения интелект. На останалите служители ще бъде предложено да напуснат при специални условия.

Ръководството на SAP очаква до края на 2024 г. броят на служителите на компанията да остане приблизително на същото ниво като сега – около 107 хиляди. Според оценките на SAP преструктурирането ще подобри оперативната ефективност включително чрез организационна синергия. Очаква се през 2025 г. общите приходи на компанията да надхвърлят 37.5 млрд. евро, приходите от бизнеса с облачни технологии да надхвърлят 21.5 млрд. евро, а оперативната печалба да бъде около 10 млрд. евро.

Германската компания очаква генеративният изкуствен интелект да промени бизнеса й из основи, поради което планира да инвестира над 1 милиард евро в технологията чрез инвестиционното си подразделение “Сапфайър венчърс” (Sapphire Ventures).

“Промените имат за цел да подготвят компанията за ерата на изкуствения интелект”, посочва Юрген Молнар, инвестиционен стратег към “Робо маркетс” (RoboMarkets).

Ден преди това SAP публикува финансови резултати за 2023 година. Приходите са нараснали с 6 процента до 31.2 милиарда евро. Паричните постъпления от отдела за облачни технологии са се повишили с 20 процента до 13.7 милиарда евро, а печалбата на акция – с 10 процента до 3.08 евро.

Акциите на SAP на фондовата борса във Франкфурт реагират на новините на компанията с ръст от 6.15 процента. За последните 12 месеца ръстът им е над 48 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст