ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Алма Пил, жената, направила 40 брошки за Нобел

Алма Пил

Една от заслугите на предприемача Карл Фаберже, служил като доставчик на двора на негово императорско величество, бил изграденият професионален екип от чертожници, художници и бижутери, работещи в неговите фирми.

Сред тях имало немалко шведи и специалисти от Финландия, която по онова време била в състава на Руската империя. Родителите на нашата героиня са непосредствено свързани с дома Фаберже. Баща ѝ Оскар Пил бил главен майстор в московския филиал, а майка ѝ Фани Флорентина Холмстрьом била дъщеря на Август Холмстрьом, бижутер от петербургския филиал. По-късно начело на филиала в Петербург застанал Август Холмстрьом, вуйчо на Алма.

През 1909 година той взел на работа племенницата си като чертожник. По това време Алма била вече на 20 години, завършила училище с блестящ успех и учела в училището по техническото рисуване на барон Щиглиц. Отначало ѝ възложили да води работните албуми: тя изготвяла детайлна рисунка и подробно описание на всеки завършен предмет на Фаберже. Но скоро ѝ предложили да се захване с дизайн на украшенията. И тогава постъпила частна поръчка.

Лед от брилянти
През 1911 година нефтеният магнат Емануел Нобел (племенник на Алфред Нобел и дългогодишен клиент на Фаберже) поискал да изработят 40 брошки за подарък на жените на партньорите във фирмата си. Украшенията не трябвало да бъдат скъпи, но да бъдат елегантни, оригинални, и, най-важното, различни. Алма измислила дизайн, който идеално отговарял на искането: като главен мотив тя използвала снежинка от сребро и брилянти с шлифовка „роза“, а в кристала, покрит с елмазен скреж, вградила шарки, каквито мразът образува по стъклата.

Поръчителят изпаднал във възторг. Впоследствие зимната тема на Алма Пил се въплътила в най-различни украшения: висулки, гривни, огърлици, медальони с фини кристали лед и сняг. А самият „снежен дизайн“ станал визитната картичка на Алма Пил, единствената жена–бижутер, която се осмелила да усвои тази чисто мъжка професия.

Зимен Великден
Кулминацията на мразовитата серия на Алма Пил станали скъпоценните яйца. През 1913 – 1914 гг. пак по поръчка на Алфред Нобел било създадено изумителното „Ледено яйце“ (Ice Egg, или Nobel Ice Egg).

Корпусът му от платина с височина приблизително 7 см бил покрит със слоеве прозрачен и непрозрачен емайл, създаващи ефект на мержелеещи се ледени шарки на стъкло, всяка половинка от черупката била обрамчена с перли, а вътре бил скрит часовников механизъм от кристал, инкрустиран със скреж от брилянти.
Днес това произведение на изкуството е собственост на колекционерите от Хюстън Орти и Дороти Макферин.

Една година преди това, за Великден 1913 г., фирмата на Карл Фаберже изработила „Зимното яйце“, предназначено за руското императорско семейство. Корпусът от планински кристал бил украсен с изключително фина резба, имитираща ледени кристали, и поставен на кристална поставка с форма на топящ се лед. Вътре била скрита миниатюрна кошничка с букет кокичета от кварц и жадеит. Това великденско яйце, впрочем едно от най-скъпите – фирмата получила за него 24 600 рубли – Николай Втори поднесъл на майка си Мария Фьодоровна. Сегашният собственик на яйцето е емирът на Катар.

Алма Пил е автор на дизайна и на още едно яйце от 1914 г. с великолепна мозайка от цветни скъпоценни камъни, напомнящи изкусна бродерия. Яйцето, със скрит вътре медальон с изображението на петте деца на двойката монарси, било подарено на императрица Александра Фьодоровна. Сегашният собственик на реликвата е кралското семейство на Великобритания.

След революцията
Поради трагичните събития от 1917 година фирмата на Фаберже била принудена да закрие представителствата си и работилниците си. Повечето сътрудници се преместили във Финландия, през 1921 г. напуснала Русия и Алма Пил заедно със съпруга си Николай Клей. Отначало работила като учител по рикуване в Куусанкоски, по късно се преместила в Хелзинки, където живяла до смъртта си през 1976 година.

Но тя никога и на никого не разказала за блестящата си кариера във Фаберже и за авторските си постижения. Скиците на нейните зимни скъпоценности и артефакти са изкупени от антикварната галерия Wartski.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст