ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ и Ирак ще преговарят за изтегляне на международната военна коалиция

Багдад и Вашингтон пак преговарят

Не предстои изтегляне на американските военнослужещи, които в момента са 2500, от Ирак

САЩ и Ирак са напът да започнат преговори, с които ще бъде сложен краят на присъствието на оглавяваната от Вашингтон международна военна коалиция на иракска територия, предаде Ройтерс, като добави, че идеята е това присъствие да бъде заменено от двустранни взаимоотношения. Световната агенция се позовава на четири източника, предаде БТА.

Ройтерс посочва още, че това е стъпка напред в рамките на един вече започнал процес, който е бил спрян от войната между Израел и радикалното палестинско движение “Хамас” в ивицата Газа.

САЩ са отправили посланието си за преговори с писмо, връчено от американската посланичка в Багдад Алина Романовски на иракския външен министър Фуад Хюсеин вчера, информират три източника на Ройтерс. Това е бил знак, че САЩ оттеглят своите предварителни условия за започване на преговорите, а именно – да спрат атаките на военизирани проирански групировки срещу американски бази в Ирак, отбелязва Ройтерс.

Иракското външно министерство е обявило само, че е било връчено “важно” писмо и то ще бъде разгледано внимателно от министър-председателя Мохамед Шия ас Судани. Ведомството не е дало повече подробности.

Предполага се, че евентуалните преговори ще продължат няколко месеца, като изходът от тях е неясен. Със сигурност не предстои изтегляне на американските военнослужещи, които в момента са 2500, от Ирак.

“САЩ и Ирак са близо до споразумение за започване на преговорите на високо военно равнище, които бяха обявени през август миналата година. Обсъждаме това от месеци”, каза високопоставен американски представител за Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст