ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Всеки орган си носи отговорността за изборите, отсече Георги Чолаков

Георги Чолаков

Лична преценка на президента е да не присъства. Но с оглед оспорването на избора на конституционните съдии, отсъствието му е логично.

Това заяви председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред журналисти. Той даде изявление след края на церемонията по полагане на клетва от Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като нови членове на Конституционния съд от квотата на парламента.

Чолаков припомни, че преди две години, при друга церемония в Конституционния съд, не е присъствал тогавашният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов и процедурата се е състояла. Той добави, че присъствието на процедурата е чисто формално и не влияе на избора на конституционни съдии, който е приключен след обнародване на решението на Народното събрание.

На въпрос доколко изборът на Атанасова и Белазелков е политически, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков отговори, че всеки орган, който си прави изборите, си носи отговорността.

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова допълни, че участието им на церемонията е изцяло представително и то се дължи на уважението към институцията. Тя подчерта, че институциите в България трябва да се уважават. Захарова добави, че тя лично не може да не отдаде уважение на Конституционния съд, който по думите й е органът, който е крепител на върховенството на правото.

Галина Захарова посочи, че винаги има какво да се направи по отношение на задълбочаването на прозрачността на изборите. Тя отбеляза, че досега не е имало проблем при избора на конституционни съдии от квотата на съдебната власт и припомни, че са променили правилата за избор, за да има по-голяма прозрачност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст