ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков за срещата със Спас Русев: Никой не може да ме накара да направя нещо против волята си

Кирил Петков

Кандидатът ни трябваше да олицетворява това, в което вярваме. Номинацията на ПП-ДБ Борислав Белазелков олицетворява именно това. Кандидатът на ГЕРБ не биваше да е под червената линия на приемливост, за да го подкрепим. Става дума за поемане на отговорност. Това заяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков пред БТВ.

„Ще бъде лицемерно, въпреки че заедно направихме управленска програма, промени в Конституцията и редица закони, да отхвърлим кандидатът на ГЕРБ. Реакцията на обществото го чета като жълт картон за всеки от нас. Всеки от нас трябва да си носи отговорността“, допълни той.

„Надявам се за шефове на регулаторите да не слагаме толкова ярки политически фигури, което да възпламени номинациите“, посочи Петков.

На въпрос за самата процедура и нарушеното решение на Конституционния съд, Петков заяви, че е юридически въпрос. „Аргументът бе, че единственият закон, който определя съдиите е за 9 години“, посочи той.

„И двете страни трябва да следят за всяко предложение къде е червената линия на приемливост. Най-лесното е да кажем без компромиси и да се върнем на статуквото. Това го играхме пет пъти. Сега осъзнавайки, че зад ГЕРБ стоят 650 000 души, както и зад нас, можем да продължим напред. За всеки един регулатор ще трябва да взимаме много трудни решения. Ако мислехме еднакво нямаше да сме две отделни партии“, обясни Кирил Петков.

„Решаваме, че ще включим много повече обществото за следващите номинации. Няма да избързваме с избора. По-добре е да отделим повече време за обсъждане на кандидатите за регулаторите. В същото време няма да губим твърде много време, защото вече закъсняваме“, увери той.

Петков коментира и срещата със Спас Русев. „Аз го познавам от около 10 години. Когато бях предприемач той беше инвеститор. От време на време имаме срещи, но не много често. Той ми звънна и каза, че иска да се видим. Избрахме най-публичното място. В момента, в който седнах, нахлу Соня Колтуклиева, явно ме беше проследила, след което си тръгнах. Той се беше върнал от Лондон и се интересуваше какво се случва в България“, категоричен бе политикът.

Петков отрече Русев някога да е искал услуга от него. „Уважаваме се. Гордея се, че съм свободен човек. Никой и никога не може да ме накара да направя нещо противо волята си. Имаме много приятели“, заяви той.

“Извиних му се, че беше включен в поредната жълта политическа атака. Никога не сме гласували закон на някого. Винаги компромисите съм ги претеглял ясно. Никога не съм се навеждал пред това, в което не вярвам“, обяви още Петков.

По повод случая „Чаталджа“ Кирил Петков заяви: „Толкова съм сигурен, че няма конфликт на интереси, че мога да застана пред всеки, който хули моят колега и приятел Асен Василев, и мога да оборя всеки. И Борисов и Пеевски ме попитаха дали има нещо, което ме притеснява в тази сделка. Аз отговорих, че има малко хора на които вярвам. Двама от тях са Василев, Денков и Лорер. Ние сме атакувани през цялото време, откакто сме се появили. Асен е много добър експерт, който се доказа като много добър с бюджета. Цяла България видя, че под ръководството на Василев доходите се вдигат, икономиката е в растеж“, коментира той.

„Аз лично много харесвам Васил Терзиев. Това, което се случва в СОС е безобразие. Аз много пъти съм казвал на Борисов, че въпреки че София е най-важния град, не бива да им се месим. Те трябва сами да се преборят за мнозинство. Надявам се, че дори да останат групите в опозиция ще имат далновидността поне да изберат председател. Атакува се персонално Васко“, смята Петков.

„За ротация се подходи прагматично. Чакаме Габриел и Денков да излязат с проектокабинет и да ни го представят. От моя гледна точка минимални промени биха предизвикали минимални проблеми и да се движим напред. Тандемът Денков-Габриел ще бъде гаранция, че ще продължим напред. Ако някой министър не се е справил, той ще трябва да бъде сменен. Аз лично имам възражения към министър, но няма да го кажа“, разкри още съпредседателят на ПП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст