ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Притокът на преки чуждестранни инвестиции в Китай е намалял с 6% до 157.1 млрд. щ.д.

конкуренция пари ръце сделки конфискуване продажба износ

Обемът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в света през 2023 г. се е увеличил с 3 процента до 1.37 трилиона долара, сочат данните в доклада на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). Това леко нарастване на обема на вложенията обаче се дължи до голяма степен на „утаяването” на инвестициите в транзитните страни – значителен поток беше изтеглен към страните от еврозоната, основно към Люксембург и Нидерландия, поради високите лихви. 

Както обясняват от UNCTAD, без да се вземат предвид тези страни, щеше да има намаление на обема на преките чуждестранни инвестиции, а не растеж, както в света като цяло (намаление от 18% вместо увеличение от 3%), така и в развитите страни (минус 28% вместо +29%). Притокът на вложенията в развиващите се страни, според оценките на UNCTAD, през 2023 г. е намалял с 9 процента до 841 милиарда долара. Обемът на инвестициите в Азия е намалял с 12 процента до 584 милиарда долара, а в Африка – с 1 процент, до 48 милиарда долара.

Очевидно намаляването на притока на ПЧИ в Китай може да бъде чувствително.

Техният обем е намалял с 6 процента до 157.1 млрд. долара (според изчисленията на Министерството на търговията на КНР – с 8%). Трябва да се отбележи, че през 2022 г. обемът на преките чуждестранни инвестиции в Китай се увеличи с 5 процента до 189 млрд. долара. Тогава се предполагаше, че икономическият растеж ще бъде до голяма степен осигурен от подкрепата на инвестиционната активност. Затова Китай значително намали т. нар. списъци с изключения – отрасли, недостъпни за чужд капитал. 

Световната банка изчислява, че докато инвестициите в азиатската страна вероятно ще се увеличат през следващите години, растежът няма да бъде толкова силен, колкото очакваха властите в страната преди година. По-специално, броят на международните транзакции за финансиране на проекти в сектора на възобновяемата енергия е намалял миналата година за първи път от подписването на Парижкото споразумение през 2015 година. През 2023 г. имаше 17 процента по-малко такива проекти, отколкото през 2022 г., което донякъде увеличава рисковете от непостигане на глобалните климатични цели.

От UNCTAD прогнозират, че през 2024 г. също ще се наблюдава леко увеличение на потоците от преки чуждестранни инвестиции. Растежът на тези вдложения ще продължи да бъде ограничаван от геополитически рискове и по-нататъшно фрагментиране на световната икономика. 

Припомняме, че през 2020 г. заради COVID-19 цифрата на инвестициите намаля с 36 процента, а през 2021 г., на фона на глобалното икономическо възстановяване, се увеличи с 64 процента. През 2022 г. отново намаля – с 12 процента, до 1.3 трилиона долара поради последиците от руската военна операция в Украйна, включително нарастващите цени на храните и енергията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст