ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фон дер Лайен може да бъде номинирана за втори мандат като шеф на ЕК

Урсула Фон дер Лайен комисар по отбраната

Европейската народна партия (ЕНП) е готова да подкрепи кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за поста председател на Европейската комисия. Това съобщи брюкселският портал Euractiv.

По негова информация фон дер Лайен все още не е обявила намерението си отново да се кандидатира за поста ръководител на Европейската комисия. Очаква се тя да обяви кандидатурата си на конгреса на Християндемократическия съюз (ХДС) в Берлин на 19 февруари. Според Euractiv, освен от ХДС, номинацията на Фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия може да бъде подкрепена от партиите членки на ЕНП – Гражданска платформа и Нова демокрация.

Фон дер Лайен беше избрана на поста председател на Европейската комисия на 2 юли 2019 г., като стана първата жена, която заема тази позиция.

Тя обаче има и други възможности за развитие.

През юли миналата година „Дейли телеграф“ писа в свой коментар, че американският президент Джо Байдън настоява председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да стане следващ генерален секретар на НАТО.

Според изданието, Урсула фон дер Лайен е предпочитания кандидат от Съединените щати. „Дейли телеграф“ цитира източник от НАТО, че Джо Байдън се опитва да убеди Урсула фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната, да наследи Столтенберг на фона на опасенията, че няма подходящ кандидат за поста.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст