ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Въглищната енергия ще бъде изместена преди 2030 година, посочи екоминистърът

Вятърни генератори в Черно море ще има евентуално през 2030 година

Въглищната енергия се свива непрекъснато и според мен ще бъде изместена още преди 2030 година. Това заяви пред БНТ екоминистърът Юлиян Попов. “Въглищните централи няма да издържат заради цените на квотите. Те не издържат и в момента. Цените на енергията не могат да стигнат до равнища, които да направят въглищните централи конкурентноспособни”, посочи той.

Министърът на околната среда и водите коментира законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, който беше приет на първо четене тази седмица в парламента и предвижда развитието на офшорната вятърна енергия в българската икономическа зона на Черно море. “Проектът за офшорните вятърни централи е изключително сложен инвестиционен процес, изключително сложен инфраструктурен процес, изключително сложна регулаторна рамка и обществено обсъждане. Представям си, че към средата на 30-те години ще се появят плаващи офшорни централи с ограничен капацитет на разстояние стотици километри навътре, така че няма да бъдат вероятно видими. Планира се 50-60 процента от времето да произвеждат електроенергия. Но това не е план, а по-скоро фантазия”, отбеляза Попов.

Той подчерта, че не се притеснява от оценката на работата си, както и дали ще бъде сменен по време на ротацията. “Поставил съм си за цел до края на февруари да завършим седем-осем основни задачи. Някои от ще ги приключим напълно, а други ще ги направим така, че да бъдат необратими. Ротацията от една страна създава известна нестабилност, но от друга тонизира политическия процес, което е добро. Ротацията беше въведена, за да се постигне стабилност и тя се постигна”, счита министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст