ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Макрон обнародва новия френски закон за имиграцията

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон обнародва новия закон за имиграцията, част от разпоредбите на който бяха отхвърлени от Конституционния съвет на Франция, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Текстът, 35 от членовете на който бяха изцяло или частично обявени за противоконституционни, бе публикуван днес в официалния вестник на Франция. Префектите вече са получили първите инструкции по прилагането на новото законодателство.

Новият закон ограничава достъпа на имигрантите до социални помощи, въвежда годишни миграционни квоти и по-строги критерии за пристигането във Франция на роднини на имигранти, които вече се намират на френска територия.

Френският Конституционен съвет, който е натоварен със задачата да следи дали законите съответстват на Конституцията, постанови, че много от мерките, съдържащи се в закона, приет под натиска на десницата и с подкрепата на крайната десница, са противоконституционни. В отговор дясната партия на “Републиканците” обвини Конституционния съвет в опит за “юридически преврат”.

Във финалния текст на закона е съхранена исканата от правителството структура на законодателния акт, като отсега нататък френските власти ще могат по-лесно да експулсират чужденци, които са нарушили закона. АФП отбелязва, че улеснената процедура за експулсиране на такива чужденци е един от приоритетите на френския вътрешен министър Жералд Дарманен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст