ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Неоснователно е искането на мобилните оператори за вдигането на таксите, заяви омбудсманът

Диана Ковачева

Неоснователно е искането на мобилните оператори за ново вдигане на абонаментите от февруари. Това заяви пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева. Миналата година телекомите вдигнаха цените си над 15 процента заради “съществената инфлация”. “Каква инфлация има сега? Телекомите вдигнаха таксите си миналата година и институциите не реагираха. Това са неравноправни клаузи, защото потребителите не могат да ги договорят. Заради неясни инфлационни клаузи в договорите, няма гаранция с колко ще се увеличи тарифата. Няколко пъти съзирах Комисията за защита на потребителите и Министерството на икономиката по въпроса. Институциите трябва много ясно да защитят гражданите, защото тези клаузи са неправомерни”, подчерта Ковачева.

Тя изрази задоволството си от това, че предложението ѝ за възможността зрелостниците да се явят повторно на матура, за да повишат оценката си, е одобрено на първо четене. “Надявам се това да стане и на второ четене. Учениците в 12 клас имат право на втори шанс. Не е честно една бележка, която е моментна, да бележи ученикът през целия му живот”, счита общественият защитник.

Тя коментира и искането на такси за електронни извинителни бележки за ученици. “Безплатна трябва да е електронна извинителна бележка. Това е безобразно – детето ти да се разболее и освен, че не ходиш на работа, купуваш му лекарства, и да заплащаш, за да извиниш отсъствията му в училище. Ако трябва да се плати изобщо, това трябва да бъде част от пакета на НЗОК, а от хората да не се взима нищо. Това не е редно, не е правилно, нито справедливо”, категорична е Ковачева.

Диана Ковачева е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и ще встъпи в длъжност от средата на април, като дотогава ще бъде омбудсман. “Една моя студентска мечта се сбъдна. Още когато бях в университета, България тъкмо се беше присъединила към Европейската конвенция по правата на човека и за нас – студентите в Юридическия факултет на СУ “Климент Охридски”, това беше голяма тема. Този съд е много популярен, българите го харесват, много често съдят държавата в него. Той, както и омбудсманът, се явява една последна надежда за справедливост за тези, чиито права са нарушени”, отбеляза тя.

“Това не е четвърта инстанция на националните съдилища. Той е контролен орган, не пререшава делата, но разглежда жалби, свързани с нарушени права от страна на държавите по отношение на гражданите. България е осъждана почти по целия спектър на европейската конвенция, има дела за домашното насилие, за неефективно разследване и много други”, обясни общественият защитник.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст