ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Шелли груп” вече е с пазарна капитализация над 1 млрд. лева

зала на фондова борса акции пари индекс бфб очаквания

Борсовите играчи оценяват над милиард лева още “Софарма” и “Чайкафарма Висококачествените лекарства”

„Шелли груп“ АД (по-рано „Алтерко“) – доставчик на IoT решения и решения за интелигентна сградна автоматизация, е поредното българско публично дружество, чиято пазарна капитализация надвишава 1 млрд. лева. 

Пазарните играчи оцениха дружеството на 1 039 734 432 лева, след като в петък, 26 януари, книжата му на “Българска фондова борса” затвориха търговията при 57.60 лева за един брой. 

Акциите на “Шелли груп” се търгуват на „Българската фондова борса“ от декември 2016 г. и на Франкфуртската фондова борса от ноември 2021 година. Тези книжа са едни от най-успешните за инвеститорите през подледните дванадесет месеца. В началото на януари миналата година търговията с тях започна от 20.4049 лева за един брой, а към момента вече са на нивото от 57.60 лева. 

От “Шели груп“ обявиха 57.2 процента годишно увеличение на приходите от продажби на устройства и свързаните с тях услуги до 74.9 млн. евро (146.5 млн. лв.) през финансовата 2023 г. по предварителни данни. Водещо значение в паричните постъпления на фирмата имат Shelly IoT и интелигентните домашни устройства, които се увеличават с 61.7 процента и възлизат на 73.2 млн. евро (143.2 млн. лв.).

Компанията ще оповести официално неодитирани консолидирани финансови отчети за финансовата 2023 г. на 26 февруари след приключване на търговията.

“Шелли Груп“ е технологичен холдинг, чиято основна дейност е фокусирана върху иновацията чрез разработването на нови технологии, производството и дистрибуцията на висококачествени IoT продукти. Компанията е основана в България. Групата се състои от шест дъщерни компании и има офиси в България, Словения, Германия, Китай и САЩ. Продуктите на „Шелли Груп“ вече се намират в над 100 пазара.

“Шелли груп” вече е компанията с най-голяма пазарна капитализация сред публичните дружества от индекса SOFIX. На второ място в измерителя на “сините чипове” е „Софарма“ АД с 1 035 543 468 лева. Последната цена на акциите ѝ е 6 лева за един брой. 

От всички търгувани акции на БФБ с най-висока пазарна капитализация е друга фармацевтична компания “Чайкафарма Висококачествените лекарства” АД – София, оценена на 1 509 600 000 лева. Акциите на производителя на лекарства се търгуват по 17 лева за един брой. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст