ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Във Финландия започна първия тур на президентските избори

В неделя сутринта се отварят избирателни секции във Финландия за началото на първия тур на президентските избори. Те са първите, след като страната стана член на НАТО, отбелязва Ройтерс. За поста държавен глава се състезават девет кандидати, но фаворитите са само двама – бившият премиер Александър Стуб и бившият външен министър Пека Хаависто. Основната тема на предизборната кампания беше конфронтацията с Русия на фона на конфликта в Украйна. И деветимата кандидати за президентския пост обещават твърда позиция спрямо Русия.

Ако никой от кандидатите не събере 50%, то вторият етап от предизборната кампания ще се проведе на 11 февруари. Според социологическите проучвания в надпреварата водят бившият министър-председател от управляващата Коалиционна партия Александър Стуб и бившият външен министър от Зеления съюз Пека Хаависто.

Според януарско проучване на Taloustutkimus 27% от анкетираните подкрепят бившия ръководител на финландското правителство Стуб, а 23% от финландците са готови да гласуват за бившия министър Хаависто. Лидерът в челната тройка е Юси Халахо, председател на парламента от крайнодясната партия Истински финландци, с 18% подкрепа.

Според проучването на Kantar Agri, Александър Стуб получава 24% подкрепа, Хаависто 21% и Хала-ахо 15 на сто. В проучването на Verian 22% от финландците са на страната на бившия министър-председател, 20% са готови да гласуват за бившия външен министър, а 18% подкрепят председателя на финландския парламент.

В изборите участват още шефът на Финландската централна банка Оли Рен, лидерът на политическата партия „Движение сега“ Хари Харкимо, еврокомисарят Юта Урпилайнен, лидерът на „Левия алианс“ Лий Андерсон, директор на Финландския институт за международни отношения Мика Аалтола и ръководителят на Министерството на земеделието на Финландия Сари Есая.

Баланс на силите

Изследванията посочват, че никой кандидат не може да очаква 50% подкрепа. Това обстоятелство увеличава вероятността от втори тур на изборите. Според прогнозите дуелът между Стуб и Хаависто най-вероятно ще се проведе на 11 февруари. Въпреки това е доста трудно да се предвиди реалният резултат от вота.

Експертите оценяват по различен начин шансовете на кандидатите. Така политологът, доцент в университета в Хелзинки Йохан Бекман смята, че всъщност изходът от конфронтацията е решен въпрос и победата ще бъде дадена на Стуб. „Сегашното ръководство на страната реши да построи 14 бази за американската армия на територията на страната, плюс Финландия е член на бойния блок на НАТО и напълно затвори източната граница с Русия.”

Според други анализатори, с голяма степен на вероятност сегашното гласуване ще доведе до втори тур на изборите.

На последните парламентарни избори във Финландия победителят се нуждаеше от около 20% от гласоподавателите, за да стане президент. Следователно има всички основания да се смята, че вторият тур на президентските избори е практически гарантиран, тъй като нито един от кандидатите няма да успее да събере повече от 50% от гласовете на първия тур.

Финландия е парламентарна република и правомощията на президента в страната са доста ограничени. Държавният глава обаче отговаря за външната политика, макар и съгласувано с кабинета на министрите. Държавният глава представлява страната на срещите на НАТО, като същевременно е и главнокомандващ финландските отбранителни сили. На този фон голяма част от предизборната кампания се фокусира върху външнополитически въпроси, включително конфликта в Украйна и бъдещето на отношенията с Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст