ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Киев: Корумпирани чиновници са откраднали 40 млн. долара, предназначени за оръжия

Служители на украинска оръжейна фирма са заговорничили с официални представители на министерството на отбраната, за да злоупотребят с почти 40 млн. щ. долара, предназначени за покупката на над 100 хил. минометни снаряда за войната срещу Русия, съобщават украинската служба за сигурност. В късните часове на 27 януари са били предявени обвинения срещу петима души, а един е бил задържан когато се е опитвал да прекоси украинската граница. Ако бъдат признани за виновни, ги грозят 12 години зад решетките.

Разследването се провежда в хода на усилията на Киев да ограничи корупцията, за да ускори членството си в Европейския съюз и НАТО. Официални представители и на двата блока настояват за широкомащабни реформи за премахване на злоупотребите преди Украйна да се присъедини евентуално към тях.

Украинският президент Володимир Зеленски беше избран през 2019-а със заявена анти-корупционната атформа дълго преди нахлуването на Русия в съседната страна през февруари 2022 година. И Зеленски и приближените му посочват масовите уволнения на висши официални представители на властта и на първо място на бившия шеф на Държавната служба за сигурност Иван Баканов през 2022-а като доказателство за усилията им да се преборят със злоупотребите.

Сегашното разследване датира от август 2022-а когато е подписан договор за артилерийски снаряди на стойност 1.5 млрд. гривни (39.6 млн. щ. долара) с оръжейната фирма “Лвов арсенал”. След като са получили парите служителите на компанията е трябвало да ги преведат на задграничен контрагент, който след това да вкара мунициите в Украйна. Те обаче никога не са били доставени, а парите са били прехвърлени в различни сметки в Украйна и на Балканите, твърдят разследващите органи. Главният прокурор на страната пък посочва, че впоследствие средствата са били конфискувани и ще бъдат върнати в бюджета за отбрана.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст