ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трима американски военни в Йордания са убити при атака с дронове

Багдад и Вашингтон пак преговарят

Джо Байдън обвини Иран за атаката, Техеран отхвърли отговорността

Трима американски военни са били убити и мнозина са били ранени при атака с дронове срещу американски сили, разположени в Североизточна Йордания, в близост до границата със Сирия, заяви американският президент Джо Байдън, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Според американския лидер зад нападението стоят групировки, подкрепяни от Иран.

“Днес Америка тъгува. Снощи трима американски военни бяха убити и мнозина бяха ранени при атака с дронове срещу нашите сили, базирани в Североизточна Йордания”, се казва в изявление на американския президент.

“Въпреки че все още събираме сведения за тази атака, знаем, че е била извършена от радикални групировки в Сирия и Ирак, които разполагат с подкрепата на Иран”, изтъква Байдън.

Това е първият случай, при който американски военни загиват в региона, откакто започна войната в ивицата Газа. Байдън поясни, че атаката е била извършена снощи.

“Ще останем верни на тяхната решимост да се борят с тероризма”, каза американският президент за убитите войници. “Без съмнение ще потърсим сметка на всички отговорни в момент и по начин, който ние изберем”, подчертава американският лидер.

Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за региона на Близкия изток, заяви, че при атаката са ранени 25 американски войници.

Атаката, при която са убити трима американски военни, не е извършена на територията на Йордания, а в Сирия, заяви говорител на йорданското правителство.

Говорителят Муханнад ал Мубайдин каза пред йорданската държавна телевизия “Ал Мамлака”, че атаката е била извършена срещу американската база “Ат Танф” в Сирия.

Иранското постоянно представителство към ООН посочи днес в изявление, че Техеран по никакъв начин не е замесен в атаката, предаде иранската официална телеграфна агенция ИРНА.

 “Тези обвинения са отправени с политическа цел, за да се преобърнат реалностите в региона”, заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канани, цитиран от ИРНА.

Коментарите на ирански официални представители идват след изявлението на британския първи дипломат Дейвид Камерън, който призова Техеран към “деескалация”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст