ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ангола иска ALROSA да се оттегли от съвместен проект за добив на диаманти

диаманти

Ангола принуждава руската група за добив на диаманти “АЛРОСА” (ALROSA) да се оттегли от акционерния капитал на Sociedade Mineira de Catoca (собственост на ALROSA и анголската държавна компания Endiama), пише местното издание Expansao. Според него, Sociedade Mineira de Catoca е станала „токсична“ за продажбата на анголски диаманти поради международните санкции срещу Русия.

Според Expansao, представители на анголската Endiama от няколко месеца се опитват да завършат участието на ALROSA в съвместния капитал. За да разреши този проблем, миналата седмица Ангола изпрати делегация в Дубай, за да се срещне с представители на руските власти там.

По време на срещата в Дубай анголската страна, според Expansao, е поискала „руснаците да напуснат незабавно и без искания“. Русия настоява да получи финансова компенсация за инвестиции в разработката на находището “Катока” в Ангола. „Наследството е анголско и ще бъдем ли все още принудени да плащаме компенсации? Това няма как да се случи”, е казал източник, близък до преговорния процес.

Expansao отбелязва, че миналата седмица ръководителят на Endiama – Ganga Junior, е отбелязал, че доброто представяне на находището Catoca и доверието в него на международния пазар зависят от излизането на ALROSA. Според него, много банки не искат да работят с основната диамантена компания на Ангола заради партньорството й с руска компания.

През октомври 2023 г. африканското издание Africa Intelligence писа за преговорите между АЛРОСА и Endiama за оттеглянето на руската група от проекта за добив на диаманти в “Катока”. След това АЛРОСА отрече съществуването на каквито и да било преговорни процеси по този въпрос с анголската компания.

АЛРОСА работи в Ангола от 1992 година. В проекта Sociedade Mineira de Catoca руската група притежава 41% от акциите, анголската Endiama – още 41%, а останалите 18% от акциите се държат от международния холдинг LL International Holding B.V. “Катока” е най-голямата кимберлитна тръба в Ангола и четвъртото най-голямо находище в света по отношение на запасите. Всяка година в “Катока” се добиват около 6.8 милиона карата диаманти.

На 3 януари тази година Европейският съюз наложи санкции на АЛРОСА и нейния изпълнителен директор Павел Мариничев. На 18 декември ЕС одобри 12-ия пакет от санкции срещу Русия, който включва забрана за внос на непромишлени диаманти, добивани, обработени или произведени в страната. 

От 1 март започва поетапно въвеждане на ограничения върху вноса на руски диаманти, обработени в трети страни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст