ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Община Пловдив ще разполага с над 683 млн. лв. бюджет през 2024 година

Пари алфа българия закона за счетоводството търговският баланс параходство брп

Финансовата дисциплина и повишаване на приходите залагат във финансовата рамка

Завършване на започнатите обекти и започване на нови инфраструктурни проекти, инвестиции в образователната система, развитие и благоустройство на градската среда, проектиране на паркове и зелени системи. Това са само част от приоритетите в Бюджет 2024, които кметът на Пловдив Костадин Димитров е очертал по време на общественото обсъждане на финансовия план, уточниха от общината.

„Целта е плавно преминаване от стар към нов мандат и начало на нови проекти“, коментира градоначалникът.

Според заместник-кметът по финанси и стопански дейности Женя Петкова, която представи основните параметри на бюджета на Пловдив, в документа се акцентира на дисциплина, сигурност и приближаване до реалните приходи.

Пловдив ще разполага с 683 918 800 лева, като 383 772 473 лева са приходите от дейности, делегирани от държавата, осигурени от централния бюджет. Паричните постъпления от местни дейности са в размер на 300 146 327 лева. Тази стойност е базирана на събираемостта на приходите през 2023 година. Тогава общината е събрала собствени приходи за 213 млн. лева, което е изпълнение от 66 на сто – близо 78 млн. лева по-малко от заложените параметри.

Кметът Костадин Димитров представи капиталовата програма, която възлиза на 123 375 273 лева, и изразява визията на общинското ръководство за развитието на Пловдив. Градоначалникът е припомнил и обектите, които се изграждат със средства от държавата, като най-големите са – стадион „Локомотив“ – с 41 милиона лева, стадион „Христо Ботев“ – с  33 милиона лева, и Голямоконарско шосе – с 9 милиона лева.

Кметът отбелязва, че ще се положат усилия за осигуряване на по-голямо финансиране на инфраструктурни обекти от европейски проекти.

Най-много средства от разходната част – 41%, са предвидени за сферата на образованието.

Местните данъци и такси няма да се увеличават, но ще има актуализация на таксите за технически услуги, административни такси, управление на общинско имущество, разрешения за строеж, уточняват от общината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст