ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Унгария е отворена за използването на бюджета на ЕС за помощ за Украйна

членството на Швеция в НАТО избор президент

ЕС би възпрепятствал унгарската икономика, ако Будапеща блокира помощта за Украйна на среща на върха тази седмица

Унгария е отворена за използването на бюджета на Европейския съюз за предложения пакет от помощи за Украйна на стойност 50 милиарда евро, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на главния политически съветник на унгарския премиер Виктор Орбан – Балаж Орбан, в социалната платформа “Екс”, предаде БТА.

Министър-председателят е отявлен критик на подкрепата на блока за Украйна и поддържа връзки с Кремъл от началото на руската инвазия в съседната държава преди почти две години. Веднъж вече той блокира разглеждане на нов бюджет на ЕС, включващ помощ за Киев.

Ройтерс посочва, че британският в. “Файненшъл таймс” е написал вчера как ЕС би възпрепятствал унгарската икономика, ако Будапеща блокира помощта за Украйна на среща на върха тази седмица.

Балаж Орбан, главният политически съветник на премиера Виктор Орбан, потвърди, че Будапеща е заявила в събота пред Брюксел готовността си за използването на бюджета на блока за помощ за Киев, като е изпратила предложение за емитиране на общия дълг (общи облигации) на ЕС с цел финансирането на пакета, ако в него не бъдат добавени други “договорки”.

“Брюксел изнудва Будапеща, като че ли не съществува “утре”, въпреки че сме предложили компромис “, казва съветникът Балаж Орбан.

Според написаното във “Файненшъл таймс”, цитирано от Ройтерс, Брюксел е очертал стратегия, насочена конкретно към икономическите слабости на Унгария, чрез застрашаване на нейната валута и предизвикване на срив в доверието на инвеститорите. Така ще се удари по “работните места и икономическия растеж”, в случай че Будапеща не вдигне ветото си върху пакета от помощи за Киев със средства от бюджета на ЕС, информира вестникът, позовавайки се на документ, изготвен от служители на ЕС.

В документа е била написано, че “в случай че на 1 февруари не бъде постигнато споразумение, лидерите на държавите и правителствата на останалите страни членки на ЕС официално ще обявят, че в контекста на несъзидателното поведение на унгарския министър-председател… те не могат да си представят” средства от еврофондовете да бъдат предоставени на Унгария.

Унгарският министър за Европа Янош Бока заявява за “Файненшъл таймс”, че Унгария не е наясно с тази финансова заплаха, но страната “няма да се поддаде на натиск”.

“Документът, изготвен от бюрократите в Брюксел, само потвърждава това, за което унгарското правителство говори от доста време насам: достъпът до еврофондовете е използван като способ за изнудване от страна на Брюксел”, написа освен това Бока в социалната платформа “Екс”.

Лидерите на останалите 26 страни на членки на ЕС бяха предложили заобиколно решение, в случай че Унгария не се съгласи с пакета за помощи за Украйна, да сключат сделка, с която се спира достъпът на Будапеща до еврофондове, включително и тези за мигрантите.

Ройтерс припомня, че досега ЕС е замразил редица средства от еврофондовете, предназначени за Унгария, поради подозренията, че правителството на Виктор Орбан руши устоите на демокрацията в страната, основани на взаимния контрол между трите власти. В края на миналата година ЕС все пак размрази част от средствата, основавайки се на извършената в Унгария съдебна реформа, но в крайна сметка 20 милиарда евро остават блокирани.

Ройтерс припомня, че за днес е насрочена среща между външните министри на Унгария и Украйна Петер Сиярто и Дмитро Кулеба в близкия до границата между двете страни украински град Ужгород. На нея трябва да бъдат положени и основите на среща между премиера на Унгария Виктор Орбан и президента на Украйна Володимир Зеленски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст