ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ryanair е готова да купи самолетите Boeing 737 MAX 10, ако други превозвачи се откажат

райънеър

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри заяви в понеделник, че неговата авиокомпания е готова да вземе самолетите Boeing 737 MAX 10, ако конкурентите ги откажат. Така шефът на ирландската нискотарифна авиокомпания отговори на думите на изпълнителния директор на United Airlines Скот Кърби, който миналата неделя заяви, че доверието в Boeing е сериозно подкопано заради инцидента със 737 MAX 9, собственост на Alaska Airlines.

„Ако United или друга авиокомпания не иска да вземе самолетите MAX 10, които са поръчали, ние ще се радваме да го направим вместо тях“, коментира О’Лиъри, цитиран от Financial Times. Ryanair очаква да разшири доставките на семейството самолети MAX през следващото десетилетие.

Документите с поръчки на авиокомпанията включва 400 нови самолета, включително 737 MAX 8 и все още несертифицирания MAX 10.

По-рано компанията заяви, че се надява да получи 50 самолета MAX 8 до началото на лятото, седем по-малко, отколкото Boeing първоначално планира да достави.

Във финансовите си отчети Ryanair заяви, че продължава да работи в тясно сътрудничество с Boeing по отношение на безопасността на самолетите и се надява да избегне допълнителни забавяния на доставките.

Ryanair днес отчете 93% спад на печалбата за тримесечието, главно поради силно увеличените разходи за гориво и възнагражденията на служителите.

Припомнете, че на 6 януари пътнически самолет Boeing 737 MAX 9 на Alaska Airlines на път от Портланд за Онтарио беше принуден да направи аварийно кацане на летището за излитане, след като люкът за авариен изход падна. След инцидента американската агенция FAA реши да спре определени модели самолети Boeing 737 MAX 9 за проверки.

На 8 януари FAA одобри процедура за проверка на самолетите Boeing 737 MAX 9, след което, ако няма проблеми или несъответствие с изискванията за безопасност, авиокомпаниите ще могат да възобновят полетите на тези самолети. Но по-късно регулаторът затегна изискванията към Boeing.

Миналата седмица от FAA информираха Boeing, че регулаторът няма да позволи разширяването на производството на самолетите 737 MAX.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст