ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В “Amazon Prime Video” вече ще има реклами

Преди десетилетие хората, които се отказваха от кабелните си телевизии, пророкуваха свят без непосилни сметки, в който всички ще гледат, каквото си поискат без намесата на рекламодателите. Сега обаче ще трябва да плащате допълнително, за да не гледате реклами, когато ползвате стрийминг услуги. Това важи вече и за “Amazon Prime Video”, след като вчера, на 29 януари, от платформата обявиха, че ще въведат такса върху рекламите, като добавят по 3 долара към месечната сметка на всеки, който иска да гледа филмово съдържание без реклами.

Излиза, че рекламите са не само досадни, но и започват да излизат скъпо. За да гледате “Последните оцелели” (“The Last of Us”), ви трябва “Max”, пишат от “Wired” и изчисляват, че това прави по 20 долара на месец, ако искате да се насладите на сериала без реклами.

За “Странни неща” (“Stranger Things”) ви трябва “Netflix”. Добавяте още 15.50 долара. И дори повече, ако искате да проследите “Паралелен свят” (“Upside Down”) на повече от две устройства едновременно. Еднакво влюбени сте в “Убийства в сградата” (“Only Murders in the Building”) и “Мандалорианецът”? Можете да включите “Hulu” и “Disney+” без реклами срещу още 20 долара.

Освен това, ако искате да гледате “Властелинът на пръстените: “Пръстените на властта”, вече ще трябва да плащате поне по 12 долара, за да гледате “Amazon Prime Video” без реклами. За филмите по “Peacock” без реклами ще трябва да платите поне два пъти повече – или 12 долара на месец. “Paramount+” няма версия, която да е изцяло без реклами, но комбиниран пакет – “Paramount+” със “Showtime” за 12 долара, ще ви осигури подобно преживяване.

Ако си включие “Apple TV+” и не искате да гледате реклами, това означава над 450 долара допълнително всяка година.

Мнозина ще си кажат – това не е бъдещето, което ни обещаваха. Когато “Netflix” стартира своята стрийминг услуга през 2007 година. Десетилетие по-късно се появи “HBO Now” – наследникът на “HBO Go”, който ви позволяваше да гледате съдържание на HBO, без да сте абонат на кабелна телевизия, струваше под 15 долара. “Hulu” беше безплатна до 2016 г., когато въведе план за стрийминг за 8 долара. “Apple” сякаш почти подаряваше TV+, когато стартира през 2019 г. за 5 долара (все още предоставя три безплатни месеца, ако си купите няколко устройства на “Apple”). “Disney+” също се появи на сцената през 2019 г. на сравнително разумна цена от 7 долара.

След няколко години борба за големи печалби, нещата започнаха да се променят. Плановете от по-висок клас на “Netflix” поскъпнаха през 2014 г., 2015 г., 2017 г. и 2019 година. При стартирането си през 2020 г., обновеният “HBO Max” все още струваше 15 долара, но през 2023 г. цената се повиши с един долар. Тази година се оказа повратна точка. В допълнение към въвеждането на планове, поддържани от реклами, стриймърите започнаха да увеличават цените. “Disney+” започна да струва 14 долара, а “Hulu” – 18 долара. “Apple” увеличи цената на TV+ два пъти. “Netflix” започна да начислява повече такси за всички свои планове. Дори по-малки стриймъри като “Paramount+” и “Peacock” започнаха да начисляват по един или два долара допълнително.

А сега “Prime Video” ще струва няколко долара повече, ако искате да го гледате без реклами. Когато “Amazon” изпрати имейл до абонатите на “Prime” в края на декември, за да им съобщи за новите цени, в съобщението бе отбелязано, че от компанията ще се стремят да имат значително по-малко реклами от линейната телевизия и другите доставчици на стрийминг телевизия. В действителност при сравнение с другите платформи за телевизионно съдържание, стрийминг услугите се предлагат с много по-малко реклами. Но те са далеч от безпроблемното, лишено от реклами изживяване, с което зрителите бяха свикнали в светлите дни на стрийминга.

Вероятно рано или късно рекламите щяха да достигнат до стрийминг платформите. Създаването на телевизия е скъпо удоволствие! Изкуството струва пари. Холивуд прекара огромна част от миналата година в стачки, за да илюстрира точно това. “Netflix” и неговите имитатори свършиха добра работа, за да нарушат телевизионния и филмовия бизнес, но не можаха да променят този прост факт. Сега “Netflix” ще предлага на живо борби и наградите SAG – точно както правеше и все още прави телевизията. Стрийминг платформите почти изместиха кабелната телевизия, но цената остава същата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст