ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Страните от ЕС се разбраха да заделят за Украйна печалбите от замразени руски активи

среща на върха ЕС европейски съвет съвет на ес знамена страни членки

Франция и Германия изразиха резерви, а ЕЦБ предупреди, че планът може да подкопае доверието в еврото

Членовете на Европейския съюз (ЕС) днес се съгласиха единодушно да заделят милиарди евро от неочаквани печалби от активи на руската централна банка, замразени в Европа, което е първата стъпка от плана за финансиране на подпомагане възстановяването на Украйна след руската инвазия, предадоха Ройтерс и БТА. 

Посланиците на 27-те страни от ЕС постигнаха принципно съгласие за тази първа стъпка на среща късно днес, според източник от Белгия.

Споразумението идва дни преди срещата на върха, на която лидерите на ЕС ще се опитат да преодолеят възраженията на Унгария срещу предоставянето на Киев на 50 млрд. евро за следващите четири години.

Текстът ще бъде подложен на правна и езикова проверка преди посланиците официално да го приемат. Източникът заяви, че това ще стане възможно най-скоро.

След това се очаква Европейската комисия да предложи прехвърляне на заделените средства в бюджета на ЕС и на Киев, въпреки че не е ясно кога ще пристигнат в Украйна.

Франция и Германия вече изразиха резерви относно по този план, а Европейската централна банка предупреди, че планът може да подкопае доверието в еврото и да разтревожи световните пазари.

ЕС, САЩ, Япония и Канада замразиха околоактиви на руската централна банка на стойност около 300 млрд. долара през 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна. Около 200 млрд. долара от тях се държат в Европа, главно в белгийската клирингова къща Euroclear, посочва Ройтерс. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст