ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Общо 25 млн. лв. ще бъдат инвестирани в развитието на индустриалната зона във Видин

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов направи работно посещение днес във Видин. Той разговаря с кмета д-р Цветан Ценков. На разговора присъстваха народният представител Любен Иванов, областният управител на Видин Иво Атанасов, заместник-кметовете Борислава Борисова, Цветомира Илиева и Найден Йонов, съобщиха от общината.

Министър Богданов отбеляза, че са разговора са били многото проекти, част от които вече са в процес на развитие. „Важното е, че най-доброто за Видин предстои. Имаме завършване на магистралата, така че до една година, година и половина очакваме пътната връзка към Видин и оттук нататък към Северна и Западна Европа да бъде доста по-облекчена, което със сигурност ще даде един нов икономически тласък на целия регион“. На базата на  направеното до момента трябва да се създаде вече и  работеща индустрия във Видин, посочи Богданов. Това е начинът хората да остават в града, а тези, които не живеят в момента тук, да започват да се връщат по родните си места. 

Впечатление прави и информацията за големия туристически поток във Видин през последната една година, който надвишава 64 000 души. Той изрази мнение, че важното историческо значение на града с неговите културни забележителности и обекти от национално значение,  също би могло да е основен фокус и на местната власт, и на държавата.

„Друго важно нещо, което обсъдихме, е развитието на индустриалната зона, която сега се управлява от Национална компания „Индустриални зони“. Към момента има изготвен проект от страна на компанията за финансиране, което ще е по Плана за възстановяване и устойчивост. Съвместно със собственото финансиране говорим за 25 милиона лева, които ще бъдат инвестирани във вътрешна инфраструктура и подготовка на самия терен, който има потенциала да се превърне в регионален логистичен хъб. Имаме връзка с жп транспорт, с пристанище, близка връзка до Дунав мост, което дава всички предпоставки наистина да се развие този регион като логистичен и интермодален хъб“, посочи икономическият министър. 

Богданов е посетил „Ел Би Булгарикум“ ЕАД и се е запознал с проблемите на дружеството. Той отбелязва, че приоритет ще бъде модернизацията на производството и възможността за разкриване на паралелка за дуално обучение, която да се финансира от „Ел Би Булгарикум“. По време на срещата са обсъдени и някои конкретни стъпки за насърчаването на инвестициите и изграждането на допълнителен капацитет в общината. „Ние ще се ангажираме от страна на Министерството на икономиката да работим с експертите, които ще бъдат номинирани от Общината и от Областната администрация, да работим като един екип, да имаме едни подготвени хора, така че да можем да предоставяме високо качество на нивото на обслужване на потенциални инвеститори, които ще бъдат заинтересовани да дойдат тук, във Видин“, посочи Богданов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст