ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдът на ЕС изтри вечната полицейска регистрация в МВР

мвр

Съдът на Европейския съюз (СЕС) обяви за недопустима вечната полицейска регистрация в България. Тя се изразява в това, че МВР продължава да съхранява лични данни, включително ДНК и отпечатъци, до смъртта на всеки осъждан, независимо за какво и независимо от реабилитацията му.

Съдът в Люксембург е бил сезиран от състав на Върховния административен съд (ВАС), който установи, че Законът за МВР не предвижда възможност за заличаване на полицейската регистрация, дори и след настъпване на реабилитация.

Повод за това е искането на осъден за лъжесвидетелстване да бъде заличена полицейската му регистрация. Присъдата му е от една година пробация, която той е изтърпял на 14 март 2018 година. На 15 юли 2020 г. мъжът подал искане до полицията в Казанлък регистрацията му да бъде премахната, тъй като реабилитацията му е настъпила.

Вътрешното министерство отказало, с мотив че “осъждането с влязла в сила присъда не е сред лимитативно изброените основания за снемане на полицейската регистрация по чл. 68, ал. 6 ЗМВР (разпоредбата виж в карето), включително и при настъпила реабилитация”.

Отказът на МВР е бил потвърден от Административния съд София-град (АССГ). След това случаят стига до ВАС, откъдето изпратили преюдициално запитване до Съда на ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст