ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Toyota продаде рекордните 11.2 млн. коли, камиони и автобуси през 2023 година

тойота

Водещият японски концерн Toyota и неговите дъщерни дружества Daihatsu и Hino са продали 11.23 милиона коли, камиони и автобуси по целия свят през календарната 2023 година, което е рекорд в историята на корпорацията. Това се казва в прессъобщение от компанията.

Ръстът на продажбите спрямо 2022 г. е със 7.2 процента. Самата Toyota продаде 10.3 милиона автомобила по света, изпреварвайки основния си конкурент, германския автомобилен производител Volkswagen, за четвърта поредна година, чиито продажби възлизат на 9.24 милиона броя.

Както отбелязват от Toyota, ръстът на продажбите е свързан със стабилно търсене в почти всички региони на света, както и с намаляване на недостига на полупроводници.

Групата Toyota е произвела 11.5 милиона коли, камиони и автобуси през 2023 г., което също е рекорд. Ръстът на производството спрямо 2022 г. е с 8.6 процента.

През последните няколко години Toyota и Volkswagen се борят за лидерство в продажбите на автомобили в света. През 2020 г. Toyota, след четиригодишна пауза, възвърна лидерството си по този показател. Оттогава разликата между автомобилните гиганти нараства всяка година в полза на японския автопроизводител.

Като цяло през девет от последните десет години японският производител е продал повече от 10 милиона коли годишно. Единственото изключение беше 2020 г. с нейните пандемични ограничения.

Рекордни са и продажбите под марките Toyota и Lexus – 10.3 млн. автомобила, което е със 7.7% повече от година по-рано, като това е първият годишен ръст за последните две години.

Въпреки рекордните продажби, миналата година за японската корпорация бе помрачена от скандал с Daihatsu, част от групата Toyota, поради който бяха спрени доставките на всички автомобили, произведени от това подразделение, а след това бяха спрени заводите и лицензите за производството на три моделите бяха отменени.

На 29 януари, Toyota Motor обяви спиране на доставките на няколко модела автомобили поради нарушения на сертифицирането на двигателя. По-късно стана известно, че компанията е спряла работата на шест производствени линии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст