ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът на Франция Габриел Атал спомена хомосексуалната си ориентация в  парламента

Габриел Атал

Премиерът на Франция Габриел Атал спомена за хомосексуалната си ориентация днес в  парламента, където произнесе реч, в която представи приоритетите на своето правителство, предадоха Франс прес и БТА.

След като изброи какви ще са икономическите приоритети на кабинета му, назначен в началото на месеца и след като говори и за протестите на френските фермери, Атал заяви, че “да си французин през 2024 г., това означава да си премиер и да имаш възможността открито да заявиш, че си хомосексуалист. Атал припомни, че само преди 10 години във Франция все още е имало разделения и спорове относно еднополовите бракове. Премиерът добави, че фактът, че днес той е на тази позиция и може открито да заяви хомосексуалната си ориентация, показва, че нещата във Франция се променят и че манталитетът еволюира.

За първи път Габриел Атал споменава открито хомосексуалната си ориентация, откакто беше назначен на премиерския пост. Освен,  че е първият френски премиер – открит хомосексуалист, Атал, който е на 34 години, е и най-младият премиер в историята на Франция.

В даден момент Атал е бил в граждански съюз със Стефан Сежурне, който днес е външен министър в правителството му.

Назначаването на Атал на премиерския пост беше възприето от организациите на ЛГБТ – общността като един силен сигнал в подкрепа на техните права, отбелязва Франс прес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст