ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Всички нови коли в ЕС с „черна кутия” от юли

катастрофи

“Черните кутии” ще станат задължителна част от оборудването на всички нови автомобили, продавани в Европейския съюз. Регулаторното изискване ще влезе в сила през юли 2024 година. Записващите устройства, т. нар. черни кутии, се появяват за първи път в самолетите през 60-те години на миналия век. Всъщност те са ярко оранжеви, за да бъдат по-лесни за намиране.

От посочения месец всички новорегистрирани превозни средства в Евросъюз трябва да бъдат снабдени с регистратор на данни за събитията (Event Data Recorder, EDR) като стандартна функция. Това изискване се прилага за леки автомобили от клас M1, които могат да побират до осем пътнически места в допълнение към седалката на водача.

Търговските превозни средства, класифицирани като клас N1, включително пикапи и микробуси с тегло не повече от 3,5 т., също ще бъдат оборудвани с автомобилния еквивалент на черна кутия.

Тези устройства трябва да помогнат на властите да разберат какво точно се е случило при инцидент. Регистраторът ще записва определени параметри за кратък период от време – пет секунди преди удара и 0,3 секунди след удара.

Според документацията, предоставена от Европейската комисия, EDR ще записва и съхранява следните данни: скорост, спиране, позиция и наклон на автомобила на пътя, както и реакцията на вградените системи за безопасност. Освен това EDR ще анализира дали системата за спешни повиквания работи – eCall стана задължителна в ЕС през април 2018 година.

Устройството ще е интегрирано в блока за управление на въздушните възглавници и няма да може да се изключва, но ще се активира автоматично при задействане на въздушните възглавници и обтегачите на предпазните колани. В допълнение, системата ще започва да записва при повдигане на активния преден капак на автомобила или когато скоростта се промени странично или надлъжно с повече от 8 км/ч в рамките на 0,15 секунди.

Данните ще се предоставят само на компетентните органи като помощ в процеса на възстановяване на аварията. Информацията ще може да се получава чрез OBD интерфейса, но ако портът е унищожен при инцидент, данните ще бъдат достъпни директно от черната кутия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст