ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите ще разгледат редица законопроекти и промени в съставите на комисии

Четири проекта за промени в постоянни парламентарни комисии ще разгледат депутатите. Това сочи проектопрограмата за работа на парламента за тази седмица.

По предложение на Теменужка Петкова, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, Маноил Манев от парламентарната група трябва да оглави комисията по вътрешна сигурност. Така той ще смени доскорошния председател Десислава Атанасова, която миналата седмица се закле като конституционен съдия. Предлага се още Христо Терзийски и Валентин Радев – ГЕРБ-СДС, да станат зам.-председатели.

Предвижда се Милена Димова от ГЕРБ-СДС да стане член на Комисията по правни въпроси. С друго решение тя трябва да бъде освободена от комисията по въпросите на Европейския съюз.

От ГЕРБ-СДС предлагат също Валентин Радев и Драгомир Драганов да станат членове на Комисията по околната среда и водите.

Парламентът ще работи и по промени в Закона за енергетиката, внесени от БСП. Законопроектът касае условията и реда, при които се осъществява дейността на оперативния персонал в подземни ВЕЦ-ове както и предложението те да работят на смени с максимална продължителност до 12 часа.

Впрограмата на депутатите са още промени в Закона за гражданския процесуален кодекс. В допълнение на правилата, уредени с хагската конвенция се въвеждат нови процедури при връщане на дете, като се уреждат и процедурите за спиране или отказ за изпълнение, когато е налице сериозен риск и с дълготраен характер за детето.

НС ще обсъди и измененията в Закона за здравното осигуряване (общ проект на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС), които вчера одобри здравната комисия. Целта е да бъде създаден механизъм, с който НЗОК да спести публичен ресурс от средствата, които заплаща за медикаменти за лечение на онкологични заболявания. Предвижда се новият механизъм да влезе в сила от 1 юли 2024 година.

Очаква се тази седмица парламентът да приеме окончателно промените в Закона за Българската народна банка, които уреждат статута на централната банка след приемане на еврото. От законодателя не е посочена конкретна дата, макар 1 януари 2025 година да е определена за целева към момента.

В петък се очаква да има блиц контрол, както ипарламентарен контрол.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст