ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отчетите на ИТ корпорациите разочароваха инвеститорите

Дилър се чуди на възхода на българските облигации.

В сряда се отчетоха едновременно три технологични гиганта – Microsoft, Alphabet и AMD. А акциите на всяка от тях започнаха да падат след публикуването на финансовите резултати. Въпреки ръста на приходите и общо прогнозираните показатели, инвеститорите бяха разочаровани от резултатите. Те се надяваха, че продуктите, базирани на изкуствен интелект, ще започнат да носят на компаниите много повече пари и много по-бързо, отколкото в действителност.

Акциите на Microsoft поскъпнаха през последните дванадесет месеца с почти 70%,

а на 11 януари тя стана най-скъпата компания в света, изпреварвайки Apple по пазарна капитализация. Миналата седмица стойността й за първи път надхвърли 3 трилиона долара.

Във вторник, след затварянето на търговията на Nasdaq, компанията публикува финансовите си отчети за четвъртото тримесечие на 2023 г. и цялата минала година. В края на тримесечието нетният доход на Microsoft достигна 21.9 милиарда долара, което е увеличение от 33% на годишна база – най-бързият темп на растеж на печалбата на корпорацията от третото тримесечие на 2021 година. Приходите са нараснали с 18% до 62 милиарда долара, докато анализаторите очакваха ръст от 16 процента.

А продажбите на облачното подразделение са нараснали с една трета при очакван ръст от 27 процента. Но въпреки всички тези впечатляващи резултати, акциите на корпорацията не скочиха в цената, а леко паднаха. По време на представянето на резултатите финансовият директор на Microsoft Ейми Ууд каза, че изкуственият интелект е добавил 6% към ръста на приходите в облачното подразделение Azure спрямо 3% през предходното тримесечие.

Удвояването на тази цифра само за едно тримесечие е „просто забележително“, коментира анализаторът на UBS Group Карл Кирстед. Компанията обаче не прави прогнози за това доколко AI ще продължи да влияе върху приходите на Microsoft. И инвеститорите, които са се налели толкова много в AI компании през изминалата година, са нетърпеливи да знаят каква възвръщаемост могат да очакват в бъдеще.

Alphabet, която притежава Google, също отчете ръст на приходите

за тримесечието. Ръстът на приходите от продажби се ускорява за четвърто поредно тримесечие. Този път беше 13% на годишна база, а самите приходи бяха 86.3 млрд. долара. А нетната печалба се увеличи от 13.6 млрд. на 20.7 млрд. долара.

Въпреки това акциите на корпорацията паднаха с почти 6% на извънборсовия пазар.

Главният финансов директор на Alphabet Рут Порат отбеляза, че изкуственият интелект все повече допринася за ръста на приходите на облачното подразделение. Но за разлика от Microsoft, Alphabet не предостави конкретни данни за приноса на AI дори за последното тримесечие, да не говорим за прогнози.

Междувременно корпорацията инвестира милиарди долари в разработването на продукти, базирани на AI, като същевременно масово съкращава служители, за да намали разходите. А продажбите от реклами на Google, основният източник на доходи на корпорацията, не бяха толкова големи, колкото се надяваха анализаторите. В края на тримесечието те са нараснали с 11% до 65.5 млрд. долара. Анализаторите обаче очакваха приходите да достигнат 65.8 млрд. долара.

Един от най-големите производители на микрочипове в света

Advanced Micro Devices (AMD) също не успя да угоди на инвеститорите.

Въпреки впечатляващите резултати за тримесечието – ръст на приходите с 10% до 6.17 милиарда долара и ръст на печалбата от почти 32 пъти до 667 милиона долара – акциите на компанията паднаха със 7% при извънборсова търговия. Причината за това е разочароващата прогноза за инвеститорите за първото тримесечие на 2024 година.

От AMD заявиха, че очаква приходите през първото тримесечие на годината да бъдат 5.4 млрд. долара. Година по-рано приходите бяха малко по-скромни от 5.35 млрд. долара. Въпреки това анализаторите очакваха продажбите на компанията да нараснат много по-значително и да достигнат 5.73 млрд. долара.

Основният генератор на приходи за AMD беше нейният център за данни и AI бизнес. Приходите й за тримесечието са нараснали с 38% на годишна база, а за цялата 2023 г. – със 7%, до 6.5 млрд. долара. Загубите на други подразделения на компанията обаче са твърде големи, за да може бизнесът с изкуствен интелект да ги компенсира сам.

Компанията значително подобри собствената си прогноза за цялата 2024 г. за продажбите на чипове, разработени за нуждите на AI системите – от 2 млрд. на 3.5 млрд. долара. Но това по никакъв начин не повлия на настроенията на инвеститорите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст