ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът Денков: Първата въздушна линейка пристига днес в България

Тази сутрин първата въздушна линейка трябва да излети от производителя в Италия към България, съобщи премиерът Николай Денков в началото на днешното редовно правителствено заседание. 

Денков допълни, че това е нов етап в спешната помощ и здравната грижа за българите. Той обясни и че медицинският хеликоптер ще помага на хора, пострадали при инциденти – ще транспортира пациенти от едно лечебно заведение в друго, ще съдейства при донорски ситуации и ще доставя спешно оборудване, кръв, органи и лекарства, когато и където е необходимо.

По думите му до края на 2026 г. България ще има шест хеликоптера. Министър-председателят напомни за евроскептиците, че хеликоптерите са закупени с европейски средства по оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост.

Той отбеляза, че въздушните линейки, които ще придобие страната ни, са ключови за осигуряване на спешната медицинска помощ навсякъде в страната. И уточни, че техните бази са определени така, че всяка част на страната да бъде покрита от поне два хеликоптера. По този начин се гарантира медицинска помощ в рамките на така наречения златен час. 

Премиерът подчерта и че разходите за въздушната помощ за всеки пациент се поемат от държавата и никой няма да плаща за това.

Акад. Денков допълни, че не бива да се пропускат истинските герои – летците, които ще управляват хеликоптерите, и лекарите, които ще спасяват пациентите. Освен това отбеляза и усилията на екипите на министър Георги Гвоздейков и министър Христо Хинков, които са успели навреме да постигнат тези резултати, така че в най-близко време хеликоптерите да започнат своята работа и да спасяват хората в България.

Премиетът подчерта, че на неговия екип първо му се наложило да спасява спешната помощ по въздуха. По думите му той и колегите му спрели ликвидацията на дружеството, което бе създадено от редовното правителство на Кирил Пеков, но било закрито от служебните правителства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст