ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ удвояват продажбите на оръжие в чужбина през 2023 година

долари

В края на 2023 г. американските отбранителни компании са доставили в чужбина оръжия за 81 млрд. долара. Това е с 56 процента повече от година по-рано, съобщава Politico, позовавайки се на данни на Държавния департамент. През 2022 г. Съединените щати са продали в чужбина оръжия на стойност 52 милиарда долара.

Според изданието, водеща роля са изиграли големите транзакции, свързани с доставки на оръжие за Украйна. Най-големите продажби са почти 30 милиарда долара в различен тип хеликоптери, както и доставки на ракетни установки с голям обсег за Полша и Германия.

Според Politico, увеличението на продажбите на оръжие се дължи на желанието на НАТО да се „запаси с най-модерните оръжия“ предвид конфронтацията с Русия. Изданието пише, че администрацията на американския президент Джо Байдън се „опитва да използва момента“, за да „отучи страните да внасят руски оръжия и да увеличи вътрешното производство на отбрана“.

Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI) съобщи, че през 2022 г. приходите от продажба на оръжия и военни услуги на 100-те най-големи компании в индустрията възлизат на 597 милиарда долара, като продажбите са намалели с 3.5 процента на годишна база. От организацията отбелязват, че американските и европейските производители не са успели да увеличат значително производството, въпреки нарасналото търсене на техните продукти. През декември 2023 г. президентът Владимир Путин заяви, че доставките на оръжия за руската армия са се утроили в сравнение с 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст