ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тримесечната печалба на Samsung Electronics падна с 35%

самсунг

Samsung Electronics публикува резултатите си за четвъртото тримесечие и цялата 2023 година. Както прогнозира най-големият производител на DRAM процесори в света, в края на тримесечието оперативната печалба е намаляла с 34.57 процента и възлиза на 2.82 трилиона вона (2.11 милиарда долара).

Нетната печалба е спаднала почти четири пъти до 4.8 млрд. долара. Приходите са намалели с 3.8 процента до 50.8 млрд. долара на фона на слабото търсене на потребителска електроника.

В края на финансовата година оперативната печалба спадна с 85 процента до 4.8 милиарда долара – това е най-ниската годишна цифра от 2009 г. насам. Нетната печалба спадна със 72 процента до 11 милиарда долара – най-ниската от 2011 година.

Приходите са намалели с 14 процента до 194 млрд. долара.

Подразделението за микропроцесори с памет претърпя загуби в продължение на четири последователни тримесечия, въпреки че постепенно намалява обема на загубите. Така през третото тримесечие загубата е над 2.2 млрд. долара, а през четвъртото – 1.6 млрд. долара.

В края на цялата 2023 година загубите на това подразделение възлизат на 11 млрд. долара. В същото време компанията отбелязва, че подразделението за производство на DRAM чипове се върна на печалба, но без да се цитират конкретни показатели.

От Samsung Electronics прогнозират, че бизнесът ще се възстанови през 2024 г. и търсенето на полупроводници за технологии с изкуствен интелект ще нарасне. Но компанията предупреждава, че представянето може да бъде отрицателно повлияно от макроикономическата несигурност в близко бъдеще.

След публикуването на финансовите резултати, акциите на Samsung Electronics на фондовата борса в Южна Корея поевтиняват с 2.15 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст