ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търговци на петрол спечелили сделки в Еквадор със сакове с кеш и скъп часовник

Ръчен часовник “Патек Филип” за 70 хил. щ. долара, луксозен ремонт на бани и най-малко дузина сакове с кеш – това са само част от подкупите, платени за спечелването на търговски договори за суров петрол в Еквадор, става ясно от показанията на свидетели в съдебна зала в Бруклин през последните четири седмици.

Търговците на суровини се ползват със съмнителна репутация заради кафявите пликове (ефимизъм за подкупи) и парите на ръка, датираща още от времето на основателя на “Гленкор” Марк Рич. съдебният процес срещу бивш търговец на “Витол груп” обаче предоставят безпрецедентен поглед в наглите противозаконни практики, които продължават дори и в сегашното десетилетие.

Показанията на Нилсен Ариас – бивш шеф на звеното за международна търговия на държавната петролна компания на Еквадор “Петроеквадор”, както и на двамата братя Антонио и Енрике Пере, които се грижели за подкупите в брой, показват колко широко е била разпространена корупцията през последните 15 години както сред най-едрите световни търговци на черно злато, така и в средите на еквадорския политически елит. Свидетелствата замесват имената на поне шест интернационални компании, включително и на три от най-големите глобални играчи на пазара на черно злато “Витол”, “Гънвор” и “Трафигура груп”. Те обвиняват и множество официални представители на Еквадор в приемането на рушвети – от персонала на държавната петролна компания до министерството на финансите и президентството. Посредникът Антонио Пере, който е признал, че е обработил корупционни плащания за над 100 млн. щ. долара, е казал, че смятал да подкупи дори генералния секретар на офиса на президента.

Еквадор е среднокалибрен производител на суров петрол, помпащ по около 500 хил. барела дневно. От началото на 2010-а обаче той става арена на световните търговци на суровини. Изпитващото сериозни финансови затруднения правителство на тогавашния президент Рафаел Кореа иска гарантирани с петрол заеми за милиарди долари от държавни компании от Китай, Тайланд и Оман. Зад тях, според показанията на свидетелите, често стоят търговци на суровини, които манипулират сделките в своя полза.

Ариас, който е бил шеф на поделението за международна търговия в “Петроеквадор” до средата на 2017-а, твърди, че е бил подкупван от ред търговци, в това число – “Витол”, “Гънвор”, “Трафигура”, “Ноубъл груп”, “Петредек” и “Сарджиент марин”. В схемата са били въвлечени около 20-24 души, казва още Ариас. Някои от компаниите са плащали рушвети чрез братята Пере, които за целта са регистрирали фирми в Британските Вирджински острови и Панама, включително и една – създадена от правната кантора “Мосак Фонсека”, добила популярност след теча на документите от Досиетата от Панама.

“Витол” и “Сарджиент марин” са признали, че са плащали подкупи в Еквадор. “Гънвор” е започнал разследване в Съединените щати на еквадорските рушвети и е заделил провизии за 650 млн. щ. долара. Говорител на “Трафигура” е заявил, че фирмата не е страна по казуса и е отказал коментар, както са направили и представители на “Ноубъл” и “Петредек”.

Бившият търговец на “Витол” Хавиер Агилар, срещу когото се води делото за подкупи и пране на пари, отхвърля обвиненията на правителството. Той твърди, че не е знаел, че братята Пере са плащали, за да печелят бизнес и че е бил натопен от свой началник във “Витол”.

Пере, от своя страна, свидетелстват, че са получили 97 млн. щ. долара само от “Гънвор” и след като са задържали полагащата им се част, са превели пари на няколко официални представители на Еквадор, включително 13.5 млн. долара на Ариас. В сумата влизал и ръчен часовник “Петек Филип” за 70 хил. долара (задържан от американските власти като доказателство), който, според твърденията на Ариас, му бил даден от Антонио от името на изпълнителен директор на “Гънвор”. Ариас е казал също, че Енрике Пере е платил и сметка от 120 хил. долара на интериорен дизайнер за нов мраморен под и за ремонт на четири бани в къщата му в Португалия.

Някои от подкупите за Ариас и за другите представители на Еквадор са били били платени на ръка. Суми от 30 хил. до 110 хил. щ. долара са били предадени на получателите или лично от Енрике Пере или от нает шофьор в хотел в пристанищния еквадорски град Гуаякил.

Ариас и братя Пере посочват и колко са спечелили от участието си в неправомерните схеми: например, за контракт за гориво за “Витол” търговската къща платила 25 цента за барел на Пере чрез посредник в Кюрасао. Братята не си спомнят някой клиент, който не е дал рушвет, да е спечелил правителствена поръчка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст