ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министерството на иновациите подкрепя изграждането на 8 хъбове с 52 млн. лева

Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще подкрепи изграждането на осем нови цифрови и иновационни хъбове в страната. Те ще подпомагат бизнеса и ще предлагат услуги на български компании в областта на най-съвременните технологии, сред които дигиталните и зелените.

За това информираха от пресцентъра на ведомството.

В изграждането им ще бъдат инвестирани близо 52 млн. лева от Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

За целта от министерството отвориха процедурата “Финансиране на избрани от Европейската комисия европейски цифрови иновационни хъбове”, отличени с “Печат за високи постижения”. Проектните предложения се подават изцяло онлайн в информационната система за управление и наблюдение от 2020 година, а кандидатстването по нея ще продължи до 16:30 ч. на 18 март 2024 година.

Със средствата по мярката малките и средни предприятия ще получат достъп до най-модерните тестови и експериментални точки за валидиране на техните продукти и технологии. Ще имат възможност за развиване иновационните си умения, както и достъп до знания и експертиза за защита на интелектуалната собственост, за намиране на инвеститори и др.

През миналия септември Министерството на иновациите осигури още 13.6 млн. лева като съфинансиране на първите четири иновационни хъбове в България. Останалите средства за създаването им бяха обезпечени от програма „Цифрова Европа“ на Европейската комисия.

Националната мрежа от общо 12 цифрови и иновационни хъбове ще предоставя услуги на микро-, малки и средни предприятия и на публични организации. За фирмите това ще е безплатно или на цени, които са много под пазарните. Въпреки че ще са регионално насочени, хъбовете ще могат да оказват подкрепа на дружества от цялата страна, както и на всички европейски фирми, които потърсят тяхната помощ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст