ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ФЕД запази лихвите без промяна и не смята за вероятно да ги понижи през март

банки

Паричният комитет на Федералния резерв не промени лихвените проценти на първото си за тази година редовно съвещание на 30 и 31 януари и остави базовия лихвен диапазон за федералните фондове в досегашните му граници 5.25%-5.50%, определени още през юли 2023-а. В официалното изявление след края на срещата обаче паричните стратези направиха завой към низходящ лихвен цикъл, отказвайки се от дежурния рефрен за възможни по-нататъшни лихвени повишения. Все пак, те не правят намек, че понижението на лихвите е наложително и посочват, че “не смятат за уместно да редуцират целевия диапазон докато не получат по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към 2% годишно” – целевото инфлационно равнище на Федералния резерв.

“Инфлацията отстъпи през последната година, но остава висока”, отбелязват в изявлението си американските парични стратези и подчертават за пореден път, че “остават изключително бдителни към инфлационните рискове”.

По време на пресконференцията след края на двудневното съвещание, председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл коментира, че битката на институцията срещу високата инфлация не е приключила и че той и колегите му “не са обявили победа и трябва да извървят още път”. Пауъл не смята за вероятно понижение на лихвените проценти през март, а по-скоро “по някое време през тази година”. И допълва, че “изглежда е достигната върховата точка на сегашния цикъл на затягане на монетарната дисциплина”, но ще трябва време, за да се увери, че фундаменталните данни подкрепят разхлабване на паричната политика.

Речникът на официалното изявление на паричния комитет е удар срещу инвеститорите, които очакваха лихвените редукции да започнат още през март, въпреки че залозите “за” и “против” това предвиждане почти се изравниха през този месец.

Акциите на американските компании поевтиняха след края на съвещанието на Федералния резерв, а щатският долар поскъпна към кошницата от основните си валутни конкуренти. Доходността на щатските държавни облигации се понижи.

Въпреки че ще изчакат да наберат още доказателства за победата над инфлацията, като реверанс към трудовия пазар, американските централни банкери все пак отварят вратата за понижение на лихвените проценти, ако инфлационният натиск продължи да отслабва през идните месеци. Те посочват, че рисковете за едновременното постигане на двете цели – висока заетост и ниска инфлация, “вървят към по-добро равновесие”, слагайки край на грубо двугодишния период на целенасочено повишение на лихвените проценти.

В официалното изявление на Федералния резерв не се коментира здравословното състояние на банковата система на страната за първи път откакто банковият регулатор бе принуден да я спасява през миналата година след поредицата от фалити на регионални банки. Отпаднали са и коментарите, че по-строгите финансови и кредитни условия вероятно ще потиснат икономическата активност, наемането на работна ръка и инфлацията. В момента ценовият индекс се движи под целевата стойност на щатската централна банка на седем-месечна база, а икономическият растеж и пазарът на труда на страната са силни със солиден ръст на заетостта и ниска безработица.

Паричните стратези не публикуваха нови икономически прогнози на съвещанието си през тази седмица, нито фиксираха начална дата за лихвените редукции. На последната си среща за миналата година на 12 и 13 декември те обявиха, че предвиждат да понижат лихвите с общо 75 базови пункта през 2024-а, но началото на процеса ще зависи от данните, доказващи убедително низходяща инфлационна траектория.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст