Има голямо разнообразие на пазара на ново строителство на жилища

ремонт на жилище, пазара на ново строителство ръст

Пазарът в селата около Пловдив е изключително активен. 

Пазарът на жилища през миналата година е бил устойчив и със стабилни нива в броя реално сключени сделки. Това отбелязват в свой анализ от агенцията за имоти „Имотека“, част от „Реалто Груп“. Цените продължават да вървят нагоре, но вече с по-умерено темпо (на годишна база то е в рамките на 11% в големите градове на страната). Има голямо разнообразие на пазара на ново строителство – къщи, малки кооперации и големи затворени комплекси. Отбелязва се и миграция от по-малки към по-големи жилища и към престижните квартали в София. Данните на агенцията показват, че ипотечното кредитиране остава ключов фактор за развитие на пазара, като го прави и по-привлекателен за все по-млади клиенти.

Интересът към къщи около София е насочен на 20-30 км на юг или север

от града. Купувачите на този пазар са предимно млади семейства, които търсят самостоятелни къщи с 3-4 спални и голям двор от минимум 500 кв. метра, коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на „Имотека“. Редовите къщи са предпочитани единствено, ако разполагат с достатъчно голяма собствена зелена площ и добра поддръжка.

Във Варна търсенето на къщи през 2023 г. е фокусирано върху разположените близо до града утвърдени вилни зони като „Траката“, Евксиноград и „Ален Мак“. Другият тип търсене е към близките села около града. Най-масовият случай при купувачите е този, в който семейства се местят от апартамент в къща, водени от желанието си за повече пространство и обширен двор.
Според Явор Пейчев, в Пловдив пазарът на къщи е най-изявен. Основните клиенти отново са семейства с две или повече деца, които имат нужда от къща с 3-4 спални, голям двор и близост до града. Затова и пазарът в селата около Пловдив е изключително активен. В тях вече има изградена  канализация, улици и частни детски градини, паркове и зелени площи, както и много бърз достъп с автомобил до центъра на града. Най-желаните села са Белащица, Марково, Първенец.

В София новото строителство е концентрирано в Кръстова вада,

Малинова долина, Манастирски ливади – изток, както и над Южната дъга. Най-изгодните сделки към момента се сключват в начален етап на изграждането, тъй като в този момент и изборът е най-богат. Инвеститорите са изключително гъвкави и при голяма първоначална вноска са склонни да направят отстъпки при следващите етапи на плащане.

„Новото строителство е предпочитано както от инвестиционно настроените клиенти, така и от тези, които искат да купят на по-изгодни цени и имат възможност да изчакат. Съществено предимство за тези хора е и това, че могат да изберат разпределението, етажа и изложението на жилището си, както и да се спрат на малък или голям проект според нуждите на домакинството си”, коментира Ивайло Муцанкиев, директор „Ново строителство” в Имотека. По думите му,

тенденцията да се търсят първи и последни етажи се засилва все повече.

Много нови големи комплекси от висок клас разполагат с партерни жилища със собствен двор – продукт, който клиентите започнаха да търсят по време на пандемията. Според Муцанкиев, това им дава възможност да прекарват време на открито в рамките на собствени си дом. Пентхаусите на последен етаж с парти или панорамни тераси също са много търсени от купувачите в по-високия сегмент.

Част от клиентите – семейства на средна възраст с малки деца или юноши, предпочитат имот в малки бутикови жилищни сгради. Инвестиционно настроените, младите двойки и практикуващите „нови професии” по-често избират големи сгради в добре уредени комплекси с множество екстри и допълнителни услуги, посочват от „Имотека“.

На пазара на нови къщи интерес предизвикват проектите в радиус от 50 км

от столицата. Купуват хора, които работят дистанционно, такива, които искат да избягат от мръсния въздух и динамиката на големия град. Активни в търсенето са и хора, които искат да имат собствено място, където да прекарват уикендите.
В Пловдив новото строителство е концентрирано предимно в кварталите Христо Смирненски, Кючук Париж, Център. На по-престижните локации голяма част от сградите се продават още преди Акт 14, а разширението на града се случва на юг и на запад. През 2023 година сделките за лични жилищни нужди увеличават дела си спрямо инвестиционните.
Във Варна предлагането на нови проекти е основно в квартали като Младост, Възраждане и Владиславово. Продажбите се реализират основно на зелено, а покупките са още в най-начален етап – отново заради по-ниските цени и големия избор.

Традиционно в морската столица инвестиционният пазар е по-активен

спрямо останалите големи градове. Това се откроява допълнително при пазара на нови проекти – около половината от покупките се правят с инвестиционна цел. Двустайните жилища са най-желаният имот, а купувачите не се страхуват да сключват сделката на по-ранен етап спрямо 2022 година. Тенденцията за интерес към първи и последен етаж не е валидна във Варна – клиентите са консервативни и предпочитат традиционен среден етаж и южно изложение, посочват от „Имотека“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст