ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 4 февруари 2024 г.

петрол промени на глобалния пазар

Опасностите в Червено море налагат промени в глобалния пазар на петрол

Световният пазар на суров петрол става все по-регионален, защото атаките на бунтовниците хути в Червено море и препускащите цени на морския превоз принуждава купувачите да се снабдяват от по-близки до тях източници. Опасностите в Червено море налагат промени в глобалния пазар на петрол. Ограничаването на трафика на танкери през Суецкия канал слага началото на пазарно разделение. Един от търговските региони се оформя около Атлантическия басейн и включва Северно море и Средиземноморието, а другият обхваща Персийския залив, Индийския океан и Източна Азия. Все още се намира и черно злато, което пътува между тези област по по-дългия и по-скъп маршрут около южния край на Африка, но последните сделки за покупка на горивото показват задълбочаващо се разделяне.

На територията на Европа ред рафинерии са се отказали да пазаруват иракския сорт “Басра” през миналия месец, твърдят търговци, и вместо това са се насочили към доставки от Северно море и Гвиана. В Азия пък се наблюдава скок на търсенето на петрола “Мурбан” на Абу Даби, което е била и основната причина за скока на цените за незабавна доставка в средата на януари, докато износът на Казахстан за Азия се е свил рязко.

Важно е след ротацията посоката и високото темпо на работа да се запазят

Антоанета Цонева

Не очаквайте големи трусове и размествания. Сигурна съм, че когато се срещнем отново след няколко седмици, ротацията ще е минала. Това заяви народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Антоанета Цонева. Тя подчерта, че най-важно след ротацията на премиера и вицепремиера е да се запазят посоката и високото темпо на работа. 

“Влизането на нов министър, колкото и да е силен експерт, отнема месеци. Най-важното е всеки нов министър да е наясно с посоката и да може да издържа на това много високо темпо. Виждам министри, които работят изключително силно. Николай Денков и Мария Габриел трябва да направят оценка на извършеното от министрите, след което групите на ПП-ДБ и ГЕРБ също ще направят своите преценки. Не очаквам драматични размествания”, заяви тя.

Новият шеф на турската централна банка Фатих Карахан е кадър на ФЕД и на “Амазон”

Фатих Карахан

Назначеният на пожар със среднощен указ на турския президент Реджеп Ердоган в ранното утро на 3 февруари за председател на Турската централна банка Фатих Карахан е икономист с докторат от Университета в Пенсилвания. Той поема поста от подалата оставка Хафизе Гайе Еркан във важен период на бърз преход към по-стриктна парична политика на стопанството на южната ни съседка, чийто БВП е почти 1 трлн. щ. долара. Първата в историята на страната жена, назначена на кормилото на институцията, се оттегли със съобщение в профила си в социалната платформа X на 2 февруари, цитирайки целенасочена поръчкова кампания срещу нея и семейството й на местни медии.

Турция е прочута с краткотрайните мандати на шефовете на централната си банка и Еркан не прави изключение с едва осем месеца на поста. Инвеститорите обаче вече посочват, че тази смяна на върха на институцията е различна от предишните разрушителни за пазарите кадрови промени, защото не е по инициатива на президента Ердоган заради привързаността му към по-ниските лихвени проценти. “Джей Пи Моргън Чейз” и “Моргън Стенли” дори твърдят, че освен всичко, Карахан вероятно ще е дори още по-голям ястреб от предшественичката си.

Изложението IMITT е възможност да привлечем повече турски туристи у нас

EMITT ще се проведе за 27-ми път в Истанбул турски туристи

Международното туристическо изложение EMITT ще се проведе от 6 до 9 февруари 2024 г. в Истанбул. Традиционно, то привлича десетки хиляди туристи и професионалисти в индустрията. Събитието е едно от най-добрите туристически изложения в света, провежда се ежегодно, а през 2024 г. страната ни ще бъде представена от общо 10 туроператора, общини и професионалисти в бранша. Изложението ЕMITT e още една възможност за българския туристически бранш да привлече повече турски туристи у нас. 

Тази година отново е регистриран изключително висок интерес към предстоящия панаир, в който участие са заявили участници от 95 държави. Сред темите на изложението ще бъдат икономика, маркетинг на дестинациите, тенденциите в сектора, медицински туризъм и други.

Селскостопанският износ на Украйна от Одеса е достигнал 14.3 млн. тона от август насам

Износът на селскостопанска продукция от пристанищата в района на Одеса е бил в размер на 14.3 млн. тона от август 2023-а насам когато бе създаден нов транспортен коридор през Черно море.

Киев се бори да увеличи експорта на суровини по море, най-вече зърнени култури, след като през миналото лято Русия прекрати споразумението за безопасен транзит, постигнато с последничеството на Турция и на ООН. Общите доставки през черноморския маршрут, охраняван от украински войски, е надхвърлил 20 млн. тона, съобщи в “Телеграм” Министерството на регионалното развитие и благоустройството, цитирайки вицепремиерат Олександър Кубраков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст