ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът Денков: Исканията за оставка на земеделския министър са политически

Министър-председателят Николай Денков (вляво) и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

“Няма да подпомагаме земеделци, които миналата година са били на печалба”, обяди министър-председателят.

Аргументите на исканията за оставка на министъра на земеделието са несъстоятелни, каза министър-председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след среща с министър Кирил Вътев. Според премиера исканията за оставка на министъра са политически. Не е случайно, че те се правят в навечерието на ротация на кабинета, допусна акад. Николай Денков.

Денков отказа да коментира дали Кирил Вътев ще запази поста си, като посочи, че все още не са завършили разговорите с вицепремиерката Мария Габриел, която трябва да поеме министър-председателския пост след предстоящата ротация.

“Подаването на годишна данъчна декларация е задължение за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите за 2023 година е необяснимо”, каза министър-председателят.

Денков заяви, че е прегледал всички искания на земеделците и допълни, че нямат различия по тях. “Готови сме да обсъждаме методиките, по които да се установи тяхната загуба. Колкото до исканията за оставката на министър Вътев, това е политическо искане. Мотивите за оставката се несъстоятелни”, каза той и подчерта, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през 2023 г. – нито с държавни, нито с европейски средства. 

„Това противоречи на икономическата логика, на правилата, на интересите на останалите граждани“, подчерта премиерът.

Той посочи, че по данни на НАП зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните няколко години. „През 2018-2019-2020 г. декларираната печалба е между 900 млн. и 1 млрд. лв. За 2021 г. печалбите скачат на 2 млрд., а през 2022 г. вече са декларирани печалби от 3 млрд. лв. Дали през 2023 г. секторът на зърнопроизводството е на загуба предстои да видим от финансовите отчети“, заяви акад. Денков.

“България е на второ място в ЕС след Полша по средства, предоставени на земеделските производители, породени от войната в Украйна”, изтъкна премиерът.

Той припомни, че още от съставянето си кабинетът е обявил аграрния сектор за приоритетен. 

„За 2023 г. земеделските стопани са получили общо над 3 млрд. лв. европейско и национално финансиране и мерки. За второто шестмесечие, откакто нашето правителство управлява, са дадени над 1,7 млрд. лв., за да могат да работят нормално“, заяви премиерът.

Министър-председателят и земеделският министър се срещнаха в неделя с представители на аграрния сектор и предложиха държавна помощ, но само на зърнопроизводители, които докажат пред НАП, че са претърпели загуби през 2023 г. Денков обеща допълнителни 150 млн. лева, които ще бъдат отделени за секторите на животновъдите, млекопреработвателите, производителите на плодове и зеленчуци.

Асоциациите са запознали своите членове с предложенията и днес следобед решиха все пак да има протести утре – на 80 места в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст