ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китайски съд осъди на смърт австралийски писател и блогър

Ян Хънцзюн китайски съд
Ян Хънцзюн

Ян Хънцзюн, който е роден в Китай, бе обвинен в шпионаж и е задържан от пет години

Китайски съд съд осъди днес на смърт австралийския писател и блогър Ян Хънцзюн, пет години след като той бе задържан за първи път в Китай по дело за шпионаж и три години след съдебния процес при закрити врати срещу него, предаде Ройтерс, като се позова на негов семеен приятел.

Ян е осъден на смърт, но изпълнението на присъдата е отложено, съобщи БТА.

Австралийските власти заявиха, че са ужасени от условната смъртна присъда, издадена от Китай срещу Ян, предаде Асошиейтед прес. Австралийската министърка на външните работи Пени Уонг заяви в изявление, че това е “потресаваща новина за д-р Ян, неговото семейство и всички, които са го подкрепяли”.

Ян Хънцзюн бе задържан в Китай на 19 януари 2019 г. при пристигането си на международното летище в Гуанчжоу от Ню Йорк заедно със съпругата си и доведената си дъщеря. 

През май 2021 г. срещу него бе започнат съдебен процес при закрити врата в Пекин по обвинения в шпионаж. Подробностите по делото срещу него обаче все още не са неизвестни. Ян напълно отрича обвиненията и твърди, че не е работил като шпионин за Австралия или САЩ.

В Китай отложените смъртни присъди обикновено се заменят с доживотни след определен период от време, отбелязва АП.

Ян е роден в Китай и е бил дипломат и агент на разузнавателните служби, преди да премине към частния сектор в Хонконг, а по-късно и в Австралия. През 2002 г. става австралийски гражданин. Китай не признава двойното гражданство, отбелязва АП.

В Австралия става известен като автор на шпионски романи, блогър, защитаващ демокрацията, и политически коментатор.

Първоначално Ян е арестуван под формата на задържане, известна като “жилищно наблюдение на определено място”, по време на която му е отказван достъп до семейството и адвокатите му. Това е често използван метод на задържане в Китай, особено при случаи на лица, застрашаващи националната сигурност, при който арестуваният е настанен в охранявано жилище, което е под постоянно наблюдение. По-късно Ян е преместен в център за задържане в Пекин.   

В писмо до синовете си през август миналата година Ян заявява, че не е виждал пряка слънчева светлина повече от четири години. Той казва на семейството си, че се страхува да не умре в ареста, след като му бе открита киста на бъбреците, което накара поддръжниците му да поискат освобождаването му, за да може да премине медицинско лечение.

Уонг заяви, че Австралия “ще съобщи отговора си по най-категоричен начин” и ще продължи да настоява за интересите и благополучието на Ян, включително за предоставянето му на подходящи медицински грижи. 

През октомври миналата година австралийският журналист Чън Лей бе освободен след повече от три години в ареста в Китай за нарушаване на ембаргото за телевизионно предаване по държавната телевизионна мрежа.

През последните години съдбата на Ян и Чън често е била в дневния ред на срещите на високо равнище между Австралия и Китай, отбелязва АП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст