ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Николай Денков се среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте

Николай Денков

Премиерът Николай Денков има насрочена командировка в Нидерландия тази седмица, издадоха източници, ангажирани с организацията на пътуването. Денков ще се срещне с премиера Марк Рюте в Хага на 8 февруари.

Очаква се да коментират най-належащите външнополитически приоритети на правителството – влизане в сухопътен Шенген тази година, в еврозоната от 1 януари 2025 година и други въпроси, свързани със сигурността в Европейския съюз, предаде”24 часа”.

Освен премиер на ключовия за България европейски партньор – Нидерландия, Рюте е и основен кандидат за поста генерален секретар на НАТО след изтичане на мандата на Йенс Столтенберг през септември.

От правителствената пресслужба потвърдиха, че посещението на премиера в Хага е насрочено за тази дата.

Тази седмица за САЩ ще пътуват само трима министри – финансовият Асен Василев, икономическият Богдан Богданов и енергийният Румен Радев. Те няма да ползват правителствения еърбъс, каквито спекулации имаше миналата седмица.

В същото време стана ясно и че американският държавен секретар Антъни Блинкен e заминал в неделя на посещение в Близкия Изток, за да съдейства за освобождаване на заложниците на „Хамас” в ивицата Газа и да подсигури хуманитарна пауза.

Това обяснява и защо визитата на Денков в САЩ, за която той потвърди, че се подготвя, няма как да се случи точно тази седмица.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст